Jäkälät lisäävät luonnon monimuotoisuutta 4. Määritysoppaat pannaan Tieto-Finlandiassa.

Käyttäjän tepo kuva

Suomen Kirjasäätiön Tieto-Finlandian jakoperusteisiin lisättiin täksi syksyksi ”jäkäläklausuuli”, jolla estetään viimevuotisen voittajan tapaisten ”pienen piirin” määritys- ja hakuteosten palkitseminen vastaisuudessa.

Viime vuonna Tieto-Finlandian voittajan valitsi professori Alf Rehn. Suomen jäkäläoppaan valinta sai päivälehden kirjallisuustoimittajan pois tolaltaan heti palkitsemistilaisuudessa. Samainen kauno palasi vielä kuukausi sitten muistelemaan edellisvuonna palkinnon saanutta hakuteosta, jota kukaan ei muka lue: ”Väitän, että edes palkinnon antanut talousprofessori ei lukenut.”

Valintalautakunnan puheenjohtaja kertoi tämänsyksyisessä palkintoehdokkaiden julkistamistilaisuudessa raadin saaneen uuden saatteen valintojen perusteeksi: "Tieto-Finlandia -palkinto on tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen". Uutta on yleistajuisuus ja ”voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen”.

Raadin puheenjohtaja: ”Siispä muistutimme itseämme jokaisen kokouksen alussa, että olemme valitsemassa kirjoja, jotka innostavat lukemaan lisää. Monen kirjan kohdalla pysähdyimme myös tekemään lisäkysymyksen, onko tämä yleistajuinen.”

Minulle ei ole vielä selvinnyt, miksi ”jäkäläoppaat” ja ”pionikirjat” (vuonna 2007 oli ehdokkaana Rea Peltolan ja Vesa Koivun Pionit) eivät voi(si?) kilpailla Tieto-Finlandiasta.

Vuonna 1983 perustetun Suomen Kirjasäätiön tarkoituksena on edistää ja tukea kotimaista kirja- ja sanataidetta. Finlandia-palkintoa säätiö on jakanut vuodesta 1984 ja Tieto-Finlandia-palkintoa vuodesta 1989. Palkinnoilla pyritään edistämään kirjojen myyntiä. Tänä vuonna Tieto-Finlandian voitti Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut – Miten ruokasi eli elämänsä.

Terho Poutanen

Viite:
Antti Majander: Jäkälä-pykälä tarkentaa Finlandian perusteita. – Helsingin Sanomat 9.11.2012, s. C 1.