Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Kovakuoriaiset politiikassa

Käyttäjän tepo kuva

Eilen Helsingin Sanomat (7.3.2013, sivu A 18) oli otsikoinut Politiikan kulmapöytä -palstansa ”Koppakuoriaisaloitteelle aikalisä”. Palstalla käsiteltiin eduskunta-aloitetta!

Pentti Kettusen ja 18 muun kansanedustajan allekirjoittamassa ”koppakuoriaisaloitteessa” lehden mukaan ehdotetaan, että ”hallitus rajoittaa UKK-kansallispuistossa selkeän alueen, jossa vihreiden eduskuntaryhmä voi perehtyä suurpetojen toimintoihin ja paimentaa lahopuissa sekä muuallakin eläviä koppakuoriaisia”.

Mielestäni kansanedustajien määrän voisi puolittaa. Silloin tällaisten alkeellisten, niin lainsäädäntöelintä kuin äänestäjiä pilkkanaan pitävien aloitteiden ja niiden esittäjien määrä voisi edes puolittua.

Kaikkihan me muistamme Sauli Niinistön kuolemattomat sanat vanhojen metsien suojelusta vuonna 1997: "Onko nyt viimeinenkin puu jätettävä pystyyn mätänemään, niin että kaikki metsämme rämettyvät läpipääsemättömiksi ryteiköiksi, joita kauniisti kutsutaan luonnontilaisiksi aarniometsiksi. Ja kaikki tämä vain sen takia, että jokainen tupajumi ja torakka saisi viettää monimuotoista ja onnellista elämää.”

Kommentit

Kovakuoriaisia päivittäin!

Tänään Niko Kettunen kysyy ”Ollako lantakuoriainen?” (Helsingin Sanomat 9.3.2013, Lauantai sivu 5). Jutun kuvan teksti kuuluu: ”Sontaa rullaava lantakuoriainen ei ole yksi tietty eläin, vaan suku.” Eihän se ihan niin ole. Lantakuoriaisia on kyllä useammassakin suvussa. – Jos kuva viittaa itse tekstiin, tekstissä pääosassa oleva laji on Scarabaeus zambesianus, suomeksi vaikkapa afrikansittiäinen. – En ole itse tutkimusta etsinyt enkä nähnyt, mutta juuri afrikansittiäinen on ollut Marcus Byrnen ja hänen tutkimusryhmänsä kohteena. -- Lehden jutussa on filosofiaa ja päivänpolitiikkaa, mutta tässä tyydyn koprofageihin.

Samasta tutkimuksesta uutisoidessaan yle.fi/uutiset hehkutti (25.1.2013) lantakuoriaista: ”Jotkut eläimet … suunnistavat tähtien mukaan, mutta kokonaisen galaksin käyttäminen kompassina on ainutlaatuista.” ¬ Kannattaisi katsoa yötaivaalle! Ei se Linnunrata nimeään tyhjästä ole saanut.

Toinenkin kuva samasta lehdestä (HS tänään, sivu B 7) osoittaa, että median luontotieto on parhaimmillaan ehkä Wikipedia-tasoa. Lehden Kuvakulman kuvana on ”Raamatullinen vitsaus”. Tekstin laatinut lehden oma toimittaja kertoo heinäsirkoista. Invaasio-sana mainitaan, mutta sitä ei kerrota, että kuvassa on kulkusirkka: Schistocerca gregaria -lajin aavikkokulkusirkat parveilevat nyt Egyptissä ja Negevissä. – Suomeenkin kesäisin eksyvä idänkulkusirkka, Locusta migratoria, on eri laji.

Heinäsirkkoja ne kulkusirkatkin

Eivätköhän kulkusirkatkin ole heinäsirkkoja, ainakin taksonomisesti määriteltynä.

Kulkusirkat ovat toki heinäsirkkoja

Ne vain ovat lähteneet vaeltamaan, kun ovat lisääntyneet niin, että ravinto uhkaa loppua.