Riistakeskus vai susi

Käyttäjän tepo kuva

Parin viikon takaiset uutiset ovat jääneet vaivaaman: Tietääkö Suomen riistakeskus mitään susien salametsästyksestä? Suojeleeko se – viranomainen! – salametsästäjiä?

Imatralla ilmestyvä paikallislehti kertoi (13.3.), ettei Riistakeskus usko susien salametsästykseen. Riistakeskus oli (12.3.) antanut vastauksensa Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin selvityspyyntöön susien määrän laskemisesta. Luonnonsuojelupiiri oli ihmetellyt Ruokolahdella eläneen seitsemän suden lauman katoamista.

”Suomen riistakeskuksen tietoon ei ole Kaakkois-Suomen alueella tullut kyseessä olevaan asiaan liittyen sellaista, mikä olisi antanut aihetta tutkintapyyntöön poliisille”, Riistakeskus ilmoitti selvityksessään.

Heti seuraavana päivänä lehdet tiesivät kertoa, että helmikuun lopulla Kouvolassa lopetettua kolmella jalalla kulkenutta pantasutta oli ammuttu jo aiemmin. Poliisi tutkii tapausta törkeänä metsästysrikoksena. Sudesta löydettiin koteloituneita hauleja. Poliisin mukaan sutta oli ammuttu ilmeisesti tammikuun alkupuolella.

Riistakeskuksen mukaan Ruokolahden sudet olivat menneet Venäjälle ja kohdanneet siellä kohtalonsa. Luonnonsuojelupiiri epäilee. Ruokolahden lauma eli lähempänä Etelä-Savon kuin Venäjän rajaa ja hyvin sudelle sopivalla alueella.

Kouvolan pantasusi tapasi matkan päänsä Kymenlaakson puolella. Etelä-Karjalasta tunnetaan viime vuosilta vain seuraavat sudenkaadot: 2007 Lappeenrannassa kolme ja Ruokolahden–Imatran alueella kaksi, 2008 Ruokolahden–Imatran alueella yksi ja 2009 Ylämaalla kaksi sekä 2012 Lappeenrannassa yksi. Vuonna 2007 susia arvioitiin olevan Kaakkois-Suomessa 20–30, nyt arvio on 6–8.

Terho Poutanen

Viitteet:
Riistakeskus ei usko susien salametsästykseen. – Uutisvuoksi 13.2.2013, s.5.
Kouvolan pantasutta ammuttu aiemmin. – Helsingin Sanomat 14.3.2013, s. A 11.
Ruokolahden kadonneita susia ei löytynyt. – Uutisvuoksi 18.3.2013, s. 3.

Kommentit

onko se metsästystä?

onko se metsästystä, mistä kuulin kerrottavan tuolla hieman pohjoisempana (harvempaan asutuilla alueilla) että metsään syöttejä, joissa esim. itse tehty "pommi" sisällä - ryhtyy toimimaan eläimen vatsassa eläimen lämmön myötä tai sisällä vaikkapa ihmisen sydänlääkkeitä?

Susiviha

Meillä täällä Varsinais-Suomessa Mynämäki -Yläne alueella susikeskustelu käy kuumana:
pantasuden "vahingossa ampuminen" ja kotkien ruokintapaikan piilokojun tuhopoltto (poliisitutkinta menossa). Paikalliset maanomistajat estivät lisäksi susien pannoituksen, jolla olisi juuri saatu sitä tutkimustietoa eläinten liikkumisesta ja käyttäytymisestä alueella. Tämä kaikki vain osoittaa, miten kovaa on ihmisten toiminta omien etujen ja oikeaksi kokemiensa asioiden ajamisessa. Olen itse aivan tavallinen luonnossa liikkuva ja ympäristöä seuraava ihminen. En voi käsittää mikä meihin ihmisiin on mennyt, ettemme voi ymmärtää olevamme osa tätä luontoa ja että ihminen on vain osa- (ei tärkein) tekijä ekosysteemissä.

Eniten ymmärrän

metsästyskoirien koirien omistajia. Hyvän hirvikoiran koulutus vie 4-5 vuotta. Korvaus suden viemästä koirasta on melko pieni, ja lisäksi omistaja on yhteisten harjoitusten aikana kovasti kiintynyt metsästystoveriinsa. Sitä en ymmärrä ollenkaan, että rintamailla ihmiset pelkäävät pihoihin tulevia susia. Kyllä kai pelkäävät kun riittävästi pelotellaan.