Harmaapää- ja käpytikka

Käyttäjän RSu kuva

Harmaapäätikat ovat jääneet ennätyksellisen pitkään ja runsain joukoin ainakin Keski-Suomessa maisemiin. Aiempina vuosikymmeninä laji oli selvä talvivieras lintutaleilla ja häipyi pesimäkauden koittaessa ties minne. Nyt soidinhuutelua ja rummuttelua kuuluu lähes päivittäin.

Mutta mikä on harmaapään ja käpytikan välinen suhde? Tänään selvisi, että ainakin meidän pihassa käpytikka ajoi harmaapäätikan kovakouraisesti pois talilta ja pitikin sen poissa koko päivän. Aina kun harmaapää yritti tulla läskipuuhun, käpytikka syöksyi hurjasti kähisten jostakin sen kimppuun. Takaa-ajo jatkui kunnes harmaapää häippäsi kauemmas. Miksi moinen agressio?

Ravinnosta käpy- ja harmaapäätikka eivät kilpaile kuin enintään talvisella talipötköllä – ja siitäkin riittäisi molemmille. Käpytikan käpyravintoon harmaapää ei koske. Kesällä molemmat lienevät aika kaikkiruokaisia, mutta käpytikalle muurahaiset lienevät harvinaisempaa vaihtelua, harmaapäälle jopa pääsapuskaa.

Pesäkoloista ja pesimäalueista voi kilpailla, mutta eri ravintoa syöville linnuille siinäkään ei tuntuisi olevan järkeä. Kolopuuksi kelpaavan pökkelön molemmat löytäisivät helposti ihan pihapiiristäkin. Pökkelöitä on näet jo vuosia suosittu ja mukavasti niitä on kertynytkin. Miksi siis lajit lienevät noin ärripurreja toisiaan kohtaan? Toivottavasti tottuvat, sillä olisipa hienoa saada harmaapäätikka pihapiirin pesimälajistoon…

RSu