Käävät tutuiksi 6. Rusokääpä (Pycnoporellus fulgens)

Rusokääpä on vihreän metsän väriläiskä kasvaessaan kuusimaapuun kyljessä.
Tämä kääpä kuuluu ns. seuraajalajeihin. Se ilmaantuu kantokäävän lahottamiin puihin, usein kuolleitten kantokääpien viereen tai päälle. Tätä yksivuotista oranssinpunaista kääpää voi löytää hyllymäisenä, puoliresupinaattisena (kuva ylhäällä toinen oikealta) sekä harvinaisempana versiona, resupinaattisena (oik. alakuva).
Isäntäpuita kuusen lisäksi ovat, mänty, haapa ja koivu.Rusokääpä suosii vanhoja metsiä.
Pillit sokkeloisia ja hammassuisia kun lähes samanvärisellä punakäävällä (Pycnoporus cinnabarinus) pillit ovat pyöreitä.

Kommentit

Käävistä kiitos!

Onpa mukavaa, että olet alkanut tuoda keräämääsi kääpätietoutta opettavalla tavalla tänne. ISL:n mahdollistama suuri kuvakoko helpottaa tunnistamista esimerkiksi pillien osalta. Täällä kävijät eivät ehkä kaikki tiedä, että kuvan saa suurennettua napauttamalla ensin kuvaa ja sitten nuolikuviota. Olisiko tämä aiheellista mainita - ylläpitokin voisi ehkä huolehtia selvemmin ohjeistuksesta.

Käävistä

Kiitos aa41 kommentista.
Nyt olen muutaman vuoden opetellut näiden kääpien tunnistamista ja kokemustakin on jo kertynyt,tieto pitää jakaa.Eikä tällä sivustolla ainakaan liikaa käävistä ole keskusteltu.
Olen tuonut esille ja myös jatkossa ne käävät jotka on helppo tunnistaa ulkonäön perusteella .Silmä harjaantuu melko nopeasti tunnistamaan ja erottamaan toisistaan,tietyt kääpälajit.Varsinkin kaikki ulokkeelliset on helpohkoja tunnistaa.