Paatsamasinisiipi 11

Käyttäjän tepo kuva

Vain tunti ulkona aurinkoisena toukokuun päivänä ja kesän päiväperhosyllättäjät olivat selvillä: karttaperhonen ja paatsamasinisiipi.

Karttaperhosen ensimmäinen sukupolvi on vallannut retkeilyalueeni, kolme suurta, asuttua Saimaan saarta. Viime kesänä lajin toinen sukupolvi rynnisti maisemiin; tämä tämänkeväinen runsaus oli seurausta siitä.

Paatsamasinisiipiä on tänä vuonna enemmän kuin koskaan! Jo 12.5. mökkipihallani oli näkyvissä 11 paatsamasinisiipeä yhtaikaa. Klo 15:50, kun lämpötila oli 16,9 ˚C, edellisvuoden tomaattipenkissä pyöri kuusi ja vähän matkan päässä perunapellon tapaisessa viisi paatsamasinisiipeä. Kummassakin paikassa maata oli hiukan pöyhitty (tomaattipenkistä vedetty edellisvuoden kuivuneet tomaatin versot pois); perhoset selvästikin etsivät maasta kosteampaa kohtaa.

Euroviisuyön (18./19.5.) ukkosmyrskyn jälkeen mökkimaisemissa tuuli varsin viileästi kaakonpuolisista ilmansuunnista. Onnistuin 20.–28.5. kuitenkin perhostelemaan siedettävissä sääoloissa viidessä neliöpeninkulmaruudussa: karttaperhos- ja paatsamasinisiiven esiintyminen oli muuallakin samankaltaista kuin mökkipihalla.

Havaintoni uhkaavat jäädä omaksi ilokseni, koska en osaa viedä niitä Hatikkaan, Luonnontieteellisen keskusmuseon havaintotietokantaan. Siellä on kyllä jopa erillinen Päiväperhosseurantalomake, mutta kun haluan kirjata kaikki lajihavaintoni esimerkiksi härmejäärästä vaikkapa vaskitsaan samalla kertaa.

Vanhan Hatikan mies,
Terho Poutanen 7.6.2013

Kommentit

Paatsamasinisiiven vuosi 2013

Valtakunnalliseen päiväperhosseurantaan ilmoitettiin vuodelta 2013 kaikkiaan 3071 paatsamasinisiipiyksilöä yhteensä 228 neliöpeninkulmaruudusta. Edellisenä kesänä vastaavat luvut olivat 1313 ja 185.
Vielä ei ole näkynyt pohdintoja, mistä moinen runsas esiintyminen voisi johtua.

Sinisiivet.

Niinpä, vaikka ei täällä ole niitä pahemmin ennen näkynyt, niin viimekesänä niitä riitti vaikka muille jakaa :D Aina kun näin sinisiiven ja kuvasin, niin koneelta huomasin sen olevan paatsamasinisiipi :O