Tammenterhon

Täydennys retkikohteeseen: 

Ruissalo

Kunta: 
Turku

Ruissalon kaunis saari sijaitsee aivan Turun edustalla. Se on tunnettu tammilehdoistaan. Saari on sekä luonnoltaan että kulttuurihistorialtaan arvokasta aluetta.

Lähes koko saari kuuluu Natura 2000 -verkostoon ja sen lehdot kuuluvat kansalliseen lehtojensuojeluohjelmaan. Ruissalossa sijaitsevat myös Ruissalon ja Marjaniemen luonnonsuojelualueet. Luonnonsuojelualueilla on liikkuminen polkujen ulkopuolella kielletty 15.4.–31.7. välisenä aikana.

Tammenterhon opastuskeskuksessa voi tutustua Ruissalon luontoon ja ulkoilumahdollisuuksiin. Opastuskeskus sijaitsee saaren alkupäässä, heti sillan jälkeen. Tammenterhoon on vapaa pääsy aukioloaikoina. Keskuksessa pidetään myös luontokoulua.

Ruissalossa on viisi luontopolkua. Kartat poluista ja kohteiden esittelyt löytyvät osoitteesta http://www05.turku.fi/ruissalo/luontopolku.shtml Marjaniemen polku kiertää 2,5 km lenkin Tammenterhon opastuskeskukselta Marjaniemen luonnonsuojelualueella. Reitin varrella on myös Marjaniemen lintutorni. Myös Kansanpuiston lenkki alkaa Tammenterholta. Se on pituudeltaan vajaa 4,5 km. Maastossa ei ole opastauluja, joten kartta kannattaa tulostaa edellä mainitusta osoitteesta. Huvilakierroksen reilun parin kilometrin lenkki kiertää Kansanpuiston viereisellä huvila-alueella. Reittiä ei ole merkitty maastoon, eikä reitillä ole opastauluja, joten kartta ja halutessa huviloiden esittelyt kannattaa tulostaa. Puutarhan kierto tekee reilun kolmen kilometrin mittaisen kierroksen kasvitieteellisen puutarhan ympäri. Kuuvan polku kulkee golfkentän reunalta kohti Kuuvannokan niemeä. Reitti on yhteen suuntaan 3,5 km. Reitin varrella on Krottilanlahden lintutorni.

Saarella voi tutustua maamme merkittävimpään yhtenäiseen tammimetsikköön. Ruissalon linnustoon kuuluu yli 90 pesivää lajia. Saarella on kolme lintutornia, edellä mainittujen lisäksi Tammenterhon opastuskeskuksen läheltä löytyvä Rantatien torni. Ruissalon monipuolinen kasvillisuus tarjoaa erinomaisen elinympäristön monille selkärangattomille eliöille, kuten perhosille ja kovakuoriaisille. Merkittävimpiin harvinaisuuksiin kuuluu uhanalainen erakkokuoriainen, joka kuuluu Suomen suurimpiin kovakuoriaisiin. Ruissalon kedot sekä Ruissalonkartanon laitumien kedot ja niityt on arvioitu maakunnallisesti kasvillisuudeltaan ja muilta perinnemaisema-arvoiltaan arvokkaiksi.

Saarella sijaitsee myös Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, jossa kasvaa yli 5000 kasvilajia.