Tuulihaukat yllättivät

Käyttäjän RSu kuva

Tuulihaukka on lisääntynyt jo pitkään. Viroksi tuuletallajaksi kutsuttu pikkuhaukka on peltolakeuksien lintu. Pääravintona sillä ovat myyrät ja hyvänä myyrävuonna poikasia pönttölaatikkoon voi kuoriutua kuusikin.

Tämä vuosi on Keuruun seudulla myyräkannan aallonpohja. Pöllöt jättivät pesimättä lähes täysin. Sama näyttää olevan hiirihaukkojen tilanne. Mutta yllättäen tuulihaukat pesivät vähäisistä myyristä huolimatta.

Eilinen rengastusreissu varmisti petotutkimusruudun tuulihaukkamääräksi yhdeksän pesivää paria. Poikasia pesissä oli vai kolme tai neljä, yhdessä viisi. Suurimmassa pesueessa pienimmän poikasen tilanne näytti jo heikolta. Ravinnosta on selvästi pulaa.

Mutta ravintoa kuitenkin riitti pesimiseen. Tuulihaukka osaa vaihtaa saalista myyrien vähetessä. Nyt pöntöissä oli myyränkarvojen sijaan lähinnä höyheniä; punakylkirastaan poikasten, keltasirkkujen jne. Lisäksi muutama sisilisko ja joku yksittäinen päästäinen olivat päätyneet haukkojen ruokalajiksi. Näköjään noillakin eväillä saa ainakin pienen poikueen lentoon.

RSu