Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Kesäpäivät ilman päiväperhosia

Käyttäjän tepo kuva

Syyskuun alussa aurinko paistoi ja oli kesäisen lämmintä. Aivan turhaan! Mökkisaari oli kuivunut niin, että oikea kesä kukkineen ja hyönteisineen oli jo ollut ja mennyt.

Viime viikolla (ti 3.9.) päivä mökkisaarella lämpeni sitä tahtia, että klo 10 oli päästy jo +16 asteeseen. Parin tunnin päästä, kun lämpötila oli noussut vielä asteella, naapurisaaressa pellonreunat ja tienvarret tarjosivat vain kaksi päiväperhosyksilöä: lentelevän sitruunaperhoskoiraan ja pikkukultasiiven siankärsämön kovin kuivuneen oloisella mykeröhuiskilolla. Paikalla kukki tuoreena vain iltahelokki, toistamiseen kesän aikana. Yleisvaikutelma: aurinko paistoi, ei kukkia, ei päiväperhosia.

Palasin takaisin Äitsaareen, missä kolmen tunnin retkeilyllä näin kaksi lentelevää sitruunaperhoskoirasta ja yhden amiraalin maantiellä. Eli yhden päiväperhosyksilön per tunti tai yhden per runsaat kaksi kilometriä. – Päivällä lentävistä ”yöperhosista” kohdalle osui vain yksinäinen mustikkamittari (ei siis paremmin ajankohtaan sopiva elomittari) metsätiellä. Yleiskuva täälläkin: aurinko paistaa, mutta ei kukkia eikä päiväperhosia.

Muista hyönteisistä olivat päivän mittaan näkyvimpiä sudenkorennot: rusko-, sini- ja kirjoukonkorento sekä tummasyyskorento. Kimalaisia oli liikkeellä vain vähän, ampiaisia ei ollenkaan. Kukkakärpäset olivat kortilla, hirvikärpäsiäkin pyrki mukaan vain muutama.

Päiväperhosista liikkeellä olivat toisen sukupolven yksilöt. Alkukesästä runsaana näyttäytyneen paatsamasinisiiven toinen sukupolvi lensi jo kesän ollessa kukkeimmillaan, mustien karttaperhosten lentoaikakin päättyi jo jokin aika sitten.

Samanlaista oli koko mennyt viikko. Tänään oli mökkisaarella päivä, jolloin päiväperhoset eivät lentäneet; aurinko ei juurikaan näyttäytynyt eikä lämpötila noussut yli +17 asteen. Jos emme viikon parin mittaan näe intiaanikesää, emme myöskään sitä, minkä värisiä ovat kolmannen sukupolven karttaperhoset!

Terho Poutanen 9.9.2013