Voiko metsää istuttaa?

Käyttäjän tepo kuva

Sanalle ”metsänistutus” hakukone löytää 5 700 osumaa. ”Metsän istutus” tuottaa 97 300 ja ”metsän istuttaminen” 167 000 tulosta, mutta ”istutettu metsä” jo 374 000 ja ”istutusmetsä” peräti 768 000 tulosta. Kyllä Mr/Ms Google tietää! Siitäkin huolimatta: Ei metsää voida istuttaa!

”Istuttakaa, akat, kuusia!”, kehotti aikanaan – jo puoli vuosisataa sitten – Aune Ala-Tuuhosen käsikirjoittama Kutuharjun Moose Kankkulan kaivolla -radiohupailussa. Kuusiahan sitä istuttetaan, ei metsiä. Tai mäntyjä, koivuja, haapoja tai muita puita.

Jos istutat perunoita, saat perunamaan. Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion metsävastaa.net sen tietääkin: ”Metsänhoito ja maanviljely ovat tavallaan samantapaista toimintaa. Aukea maa muokataan ja kylvetään tai istutetaan ja kasvavaa metsää hoidetaan. Kasvaville taimille tulee esim. tehdä tilaa ja antaa valoa raivaamalla ja harventamalla. Niiden kypsyessä on sadonkorjuun aika. Istutuksen ja päätehakkuun väli on seuduillamme 80–100 vuotta, kun taas maanviljelyssä kiertoaika on vuosi tai kaksi.”

Edellinen tuli mieleen, kun käteen osui teepussi, jossa luki: ”500 000 puuta istutettu.” Ja edelleen: ”Jo yli 50 % tästä teestä tulee Rainforest Alliancen sertifioimilta tiloilta.” Plantaasit ovat Keniassa.

10 teepussia sisältävästä kotelosta näkyy, että tätä teetä tuovat Unileverin kansalliset yritykset Italiaan, Espanjaan, Portugaliin ja Kreikkaan sekä – yritys, jonka nimessä ei näy Unilever – Kyprokselle. Kotelon 10 pussin tee on 100-prosenttisesti Rainforest Alliancen sertifioimilta tilolta.

Teepussien tekstit vaihtelevat: ”34 ilmaista terveyskeskusta teenkasvattajille ja heidän perheilleen”, ”21 ilmaista koulua teenkasvattajien lapsille” ja ”98 % energiasta [kenen käyttämästä?] on uusiutuvista lähteistä”. Teenkasvattajien sosiaaliset ja taloudelliset olot ovat varmaan parantuneet, mutta miten on sademetsän laita?

Jos sademetsää voidaan tehdä puita istuttamalla, kai sitten kangasmetsääkin syntyy istuttamalla kuusta peltoon?

Terho Poutanen