Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Matti Putkonen – tältä planeetalta?

Käyttäjän tepo kuva

Puolueensa työmies oli perehtynyt Venäjän lakiin ja syytti Murmanskin vankilassa tuomiota odottavaa suomalaista aktivistia terroristiksi ja Greenpeacea terroristijärjestöksi.

Eilisessä Yle TV2:n Ajankohtaisessa kakkosessa kysyttiin, olivatko Greenpaecen aktivistit sankareita vai terroristeja. Aktivistit, joista puhuttiin, olivat syyskuussa Greenpeace Internationalin Arctic Sunrise -aluksella liikkeellä Petšoramerellä kiinnittämässä ihmisten huomiota arktisella alueella aloitettavaan öljynporaukseen ja sen mukanaan tuomiin ympäristöongelmiin. Gazpromin Prirazlomnaja-porauslautalle nousu teki aktivisteista merirosvoja, ja heidät pidätettiin.

Matti Putkonen oli TV-ohjelmassa se keskusteluosapuoli, joka piti aktivisteja terroristeina. Keskustelusta jäi erityisesti mieleeni Putkosen maailmankaikkeuden asiantuntemus: Greenpaecen terroristit ovat Venäjällä aivan väärällä planeetalla. Mikseivät osoita mieltään Kiinassa!

Jo aamulla mielipiedekirjoittaja oli kysynyt näiltä mattiputkosilta: ”Mitä nämä terrorismista mitään tietämättömät, ympäristön ja ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta toimivien ihmisten tuomitsijat tekevät itse luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi tuleville sukupolville?”

Terho Poutanen 9.10.2013

Viite:
Maija Lassila: Kansalaistottelemattomuus ei ole terrorismia. – Helsingin Sanomat 8.10.2013, B 7.