Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Ummikkona Pantanalissa

Käyttäjän tepo kuva

”Myös kuningaskalastaja, kolibri ja Pantanalin tunnuseläin jabiruhaikara ottavat rennosti ja antavat bongata itsensä tien varrella.” Taas joku toimittaja on joutunut – tai päässyt – ympäristöön, jota hän ei hallitse.

Selasin eilisen HS:n Lauantai-osaa, jossa oli kolme kuvitettua sivua Pantanalista. HS:ssa on ollut oikeitakin luontomatkakuvauksia, mutta tämänkertaiset Matka-sivut olivat kuin jostakin luontomatkailuun vihkiytymättömän matkanjärjestäjän lehtisestä.

Tuosta alusta lainatusta: Sitä lintulajia, jota meillä kutsutaan kuningaskalastajaksi, ei ole Pantanalissa; heimon muita lajeja alueella elää ainakin viisi. Pelkkä ”kolibri” ei riitä bongarille, kun on mahdollisuus valita 18 lajista. Tämä nyt on pientä moitetta.

Suurin moka on: ”[jättiläismuurahaiskarhun] Naaras saa yhden poikasen, jota se kantaa pussissaan.” Naaraalla ei ole pussia; laji ei edes kuulu pussieläimiin. Naaras kantaa poikasta selässään! Toimittaja on jälkikäteen perehtynyt Pantanalissa kokemaansa ja sekoittanut englanninkielisessä tekstissä eteen tulleen sanan (back) toiseen (sack)?

Rhea on sana, johon suomessa törrmää, jos kysymys on Uranuksen kuusta tai kreikkalaisen mytologian naispuolisesta titaanista. Lintuna se on suomeksi nandu! Kaikilla maailman lintu- ja nisäkäslajeilla on suomenkieliset nimet, linnuilla jo varsin vakiintuneet. Edellä mainittu jättiläismuurahaiskarhukin on ”vain” isomuurahaiskarhu. Sille on ehdotettu suomenkieliseksi nimeksi jurumia.

Terho Poutanen 24.11.2013

Viite: Joonas Franze: Kovempi kuin Amazon. – HS Lauantai 23.11.2013, 6–8.

Kommentit

Lajinmäärityksestä vielä

Eivät yksin toimittajat sekoile lajinmäärityksissä!

Hakusana ”lehtokurppa” vei FINNAn sivuille. [FINNA on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta, joka tuo Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot kaikkien tietoon.] Suomen Metsästysmuseon kuvakokoelman ”Lehtokurppa on kiinnitetty roikkumaan” -kuvassa Sipoosta 10.9.1896 on vain taivaanvuohi!

Edellinen toi mieleen luontomatkan Siperiaan kesällä 1983. Baikalin rannalla Listvjankan kylän
limnologisen laitoksen museossa pisti silmään mm. täytetty lintu, jonka nimilapun kirjoittaja ei ollut erottanut härkälintua silkkiuikusta. Paluumatkalla Moskovassa Kansantalouden saavutusten (tuolloin Neuvostosaavutusten?) näyttelyn jossakin paviljongissa oli muista erottuva isokokoinen kuva, jossa ui iso kanadanhanhiparvi. Kun ujosti epäilin, ettei kuva ole oikeassa ympäristössään, minulle oikein kirjasta näytettiin, että kuvan linnut ovat telkkiä!

Lajinmääritysvirheitä voin tehdä sekä tyhmyyttäni että vahingossa, mutta että museotkin... [”Lehtokurpan” (kuva SMM 1726:36) laji on voitu oikaista itse kuvan taakse tai jonnekin kuvaluetteloon tms.!]