Alumiinia ojissamme

Käyttäjän tepo kuva

Suomen yleisten teiden ojissa viruu 151 442 alumiinista oluttölkkiä. Kuka sen tietää? Mitä se merkitsee?

Liikennevirasto kertoo, että vuosi sitten (1.1.2013) Suomessa oli yleisistä teistä päällystettyjä 50 980 kilometriä ja sorateitä 27 130 kilometriä. Eilen (6.1.2014) talven viimeinen joululintulaskentareittini kulki 2380 metrin matkan kestopäällystettyä tietä ja 2264 metrin matkan yleistä soratietä. Laskin päällystetyn tien ojasta kolme ja soratien ojasta yhden poisheitetyn oluttölkin. Näin ojan vain tien toisesta reunasta.

Jos tölkkeihin sisältyy 0,15 €:n pantti, niiden takaisin kauppaan palauttaja saisi vaivanpalkkaa 22 438,80 euroa. Se on mitätön summa verrattuna siihen, miten paljon tölkkien valmistukseen käytetty energia on maksanut!

Näkemistäni tölkeistä Lapin kulta ja Karhu sisälsivät pantin, Koff ja Olvi eivät. Pantittomien tölkkien ei tarvitse olla vanhoja, vuosikausia ojassa maanneita. Valtakunnan rajan takaa – Svetogorskiin ei ole pitkä matka – tuodaan suomalaista olutta pantittomissa tölkeissä. En tiedä, mitkä panimot näin nykyisin toimivat, ja sisältyykö moiseen harmaata taloutta. Tuontitölkit joka tapauksessa roskaavat.

Edellä yleisistä teistä puuttuvat rampit ja lauttaosuudet samoin kuin yleisten teiden kevyen liikenteen väylät. Yleisiin teihin eivät kuulu kunnalliset katuverkot eivätkä yksityistiet. Joululintulaskentareittini kulki myös yksityisteitä ja pitkin pienempiäkin uria, metsää ja peltoakin. Ojissa ei ollut tammikuussakaan lunta kuin noin sadan metrin matkalla; kuloutunut heinäkään tuskin peitti tölkkejä. Havaintoaineiston koko on mitä on!

Hylättyjä tölkkejä löytyy myös puistoista ja parkkipaikoilta. Kuinka paljon? Enemmän kuin teiden ja katujen varsilta?

Loppupäätelmä: Tölkeistä riippumatta alumiini on luonnossa ylen yleinen alkuaine. Saamme alumiinia, vaikka ermme sitä tarvitsekaan, jokapäiväisen ravintomme mukana. Alumiini on ympäristömyrkky. Osa siitä kerääntyy aivoihimme. Osa meistä saa Parkinsonin taudin, joku dementoituu vanhoilla päivillään.

Kaikesta huolimatta, hyvää alkanutta vuotta!

Terho Poutanen 7.1.2014