PEFC heikentää metsäluonnon monimuotoisuutta

Käyttäjän tepo kuva

Mihin maailma menisi ilman ympäristöjärjestöjä? Talvivaara, susi … ja nyt jälleen kerran PEFC.

Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n metsäjohtaja pitivät tammikuun lopulla metsien PEFC-sertifiointijärjestelmää Suomen talousmetsien monimuotoisuuden ja kestävän metsätalouden edistämisen kannalta tärkeimpänä työvälineenä.

Metsäjohtajat eivät tyytyneet vähään: ”Sadattuhannet metsänomistajat, metsäalan toimijat ja sidosryhmät muodostavatkin sertifiointiin sitoutumalla Suomen suurimman vapaaehtoisen ympäristöliikkeen.” – Totta tuossa ovat metsänomistajat – eivät toki sadointuhansin, eivätkä suinkaan PEFC-sertifikaattiin sitoutumalla, vaan aidosti metsiensä monimuotoisuutta vaalimalla.

Ympäristöjärjestöt vastasivat metsäjohtajille tänään: ”PEFC:n … aikana luonnon monimuotoisuuden tila on kuitenkin heikentynyt.” Se osoittaa, että ”PEFC ei edusta ympäristöjärjestöjen tavoitteena olevaa ekologisesti kestävää metsätaloutta.” – Tuota ei ole tarpeen kommentoida.

Terho Poutanen 4.2.2014

Viitteet:
Tomi Salo ja Juha Hakkarainen: Eikö metsien sertifiointi kiinnosta järjestöjä? – Helsingin Sanomat 26.1.2014 C 25.
Risto Sulkava, Liisa Rohweder ja Leo Stranius: PEFC-sertifiointi ei edusta kestävää metsätaloutta. – Helsingin Sanomat 4.2.2014 B 8.