GMO, luomu ja Valtaojan harha

Käyttäjän tepo kuva

Kaikkien alojen erikoisasiantuntijaksi valikoitunut professori Esko Valtaoja ylistää geenimuuntelua ja lyttää luomun. Valtaoja näkee avaruuteen ja suuhunsa, mutta ei siihen välimaastoon!

Satuin tänään joskus Jouni Pellisen ski cross [lehdissä myös ”ski cross” ja ”ski-cross”!] -esiintymisten aikana tai niiden jälkeen ruokapöydässä kuulemaan puolella korvalla pätkän Esko Valtaojan vuodatusta. Siinä Valtaoja ”tähtitieteilijän auktoriteetillä”, kuten hän itse ilmaisi, aivan ilmoitusasiana sijoitti geenimuuntelun vastustajat ja luomun kannattajat samaan joukkoon kuin horoskooppeihin, homeopatiaan ja muuhun huuhaahan uskovat.

Ohjelman nimi näkyy olleen ”Esko Valtaoja ja luonnonmukaisuuden harha”. Syventymättä haastatteluun – jos se sellainen oli, koska toimittaja tuntui vain yllyttävän ja myötäilevän Valtaojaa – en voi olla huomauttamatta yhdestä pienestä seikasta.

Valtaojan esittämät ajatukset – GMO-ruoka on turvallista, luomu ei elätä koko maapallon väestöä – ovat yleisiä totuuksia, luomun osalta jopa itsestäänselvyys.Valtaojalle tiedoksi: GMO ja luomuviljely liittyvät moneen muuhunkin kysymykseen kuin ihmisen elintarviketurvallisuuteen ja -riittävyyteen!

Terho Poutanen 20.2.2014