Luomuviljelystä rikollista?

Käyttäjän tepo kuva

Aamun lehdessä pysäytti pikku-uutinen: Vankila uhkaa torjunta-aineista kieltäytyjää. Kysymys oli burgundilaisesta viinin luomuviljelijästä, joka ei suostu käyttämään torjunta-aineita. Kymmenen hehtaarin perintötila on toiminut luomuperiaatteella 1970-luvulta lähgtien.

Oikeudenkäynti luomuviljelijää vastaan alkaa tänään. Odotettavissa on 30 000 euron sakot ja jopa kuusi kuukautta vankeutta. Säädökset kun ”edellyttävät viiniköynnösten säännöllistä suojaamista lehtiä syöviltä tuholaisilta, jotka levittävät bakteeritautia”.

Hiukan taustoja: ”Lehtiä syövä tuholainen” on Scaphoideus titanus -pikkukaskas Cicadellidae-heimosta. Kaskas tuli Ranskaan viiniköynnöstaimien mukana Pohjois-Amerikasta II maailmansodan jälkeen. ”Bakteeritauti” on Flavescence dorée -niminen fytoplasma tai sen aiheuttama kasvitauti. Fytoplasmat ovat bakteerien kaltaisia taudinaiheuttajia. Flavescence corée on endeemi, joka luonnossa elää terva- ja harmaalepän sekä saksankärhön (Clematis vitalba) johtosolukoissa. Amerikkalainen pikkukaskas on siirtänyt eurooppalaisen fytoplasman viiniköynnöksiin heikentämään niiden kasvua, mistä ensimmäisenä merkkinä on kellastuminen, kuten fytoplasman nimestä voi arvata.

Noinhan se on: Enemmistön ehdoilla mennään. Olisiko mahdollista jättää pystyy lahoava metsäpläntti keskelle talousmetsää, ilman ettei joku vähintäänkin ”huolestuisi”?

Menneen viikon aikana silmiini osui painetussa mediassa juttu, jossa syyllistettiin ankarasti niitä ”vapaamatkustajia”, jota eivät ota rokotetta sikainfluenssaa vastaan. Nyt en juttua enää löydä. Jutussa mainittiin nimeltä kansanedustaja-lääkäri, mutta hän ei ollut tuo ”ankara syyllistäjä”.

Lievemmin syyllistävä puheenvuoro löytyy Kymen Sanomien verkkosivuilta, missä Rokottamattomuus on edesvastuutonta -otsikolla kirjoitetaan: ”Se, että jättää itsensä rokottamatta tarttuvaa ja vaarallista tautia vastaan, on täysin edesvastuutonta, mielestäni jopa rikollista. Rokottamattomana ihminen voi toimia tietämättään taudinlevittäjänä ja näin saattaa vaaraan muita, rokottamattomia, sekä niitä, joilla rokotteen immuunivaste ei ole eri syistä johtuen riittävä.”

Terho Poutanen 24.2.2014

Viite:
Vankila uhkaa torjunta-aineista kieltäytyjää. – Helsingin Sanomat 24.2.2014, A 25.

Kommentit

Tykätty viininviljelijä

Kävin juuri vilkaisemassa luomuviljelijää Facebookissa. Emmanuel Giboulot: 106 375 tykkäystä ja 55 092 puhuu tästä.