Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Jätehuolto on epäonnistunut

Käyttäjän tepo kuva

Lappeenrannassa jätekeskus – kaatopaikka? – on saanut Suomen riistakeskukselta luvan hävittää 800 lintua pesimäaikana! Kaatopaikoista on tullut jätteenkäsittelykeskuksia, missä käsittelyn kohteina ovat myös linnut.

Joutsenon Kukkuroinmäellä saa pesimäaikaan hävittää 600 varista ja 200 harmaalokkia. Linnuista tehdään jätettä.

Jokin mättää! Jo Euroopan luonnonsuojeluvuonna 1970 Jarkko Laineen (1947–2006) kirjoittamassa Hymyile Miss Universum -tekstissä Rauli Badding Somerjoki lauloi: ”Sillä maailma hukkuu paskaan, me vain luemme lehtiä.” Lehtiä on nyt luettu muutama vuosikymmen, mutta jätteet ovat yhä seuranamme. Itse asiassa jätteiden määrää yritetään jopa kasvattaa, jotta niiden käsittely – esimerkiksi polttolaitoksissa – olisi edullisempaa – jäteyksikköä kohti!

Mainittua lintujen hävittämislupaa haki Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy. Se perusteli lintujenhävittämishakemustaan hygieniariskeillä ja eläintautien, esimerkiksi salmonellan ja lintuinfluenssan leviämisen estämisellä.

Terho Poutanen 4.3.2014

Viite:
Tiina Räikkönen: Konnunsuolle lupa 800 linnun hävittämiseen. – Uutisvuoksi 21.2.2014, s. 4.