vino päivä

en oikein ymmärrä horisontti-suorassa -ajatuksen yksinomaisuutta - voi kai horisontti joskus olla vinossakin, esim. kun metsästetään erikoistunnelmaa tai ihan muuten vain

mitä mieltä nyt olette esim. tästä kuvasta? - siinä vinoudella on tavoiteltu yksitoikkoisuuteen edes vähän vaihtelua - siis mielipiteitä, kiitos

Kommentit

RE:vino päivä

Tämä 'meidän' palstammehan on Otsikoitu-"IKKUNA SUOMEN LUONTOON" . Tuohan jo sanoo paljon:eli se 'IKKUNA' pitäisi olla jokaisen omassa määrittessä,miten siitä katsoo !?
Itse en ole Valokuvauksen/Digikuvauksen 'expertti',joten en aina osaa määritellä 'oikein'-mitä kuvaan,kunhan vaan saan omaa mieltäni tyydyttävän kuvan jostain aiheesta.
Mikäli tälle sivustolle ei voi lähettää omaa näkemystään ,ilman erikoisia kommetteja,ei tavallisen kuvaajan normaalit näkemykset tule koskaan esiin. Ymmärrän,tiedän monia sivuja,joilla 'Ammatti'kuvaajat' tms. Arvostelevat toisiensa kuvia,tuohan on antoisaa,kun saa uutta virikettä taas seuraavaan otokseen. Mutta,ehkä tämän 'IKKUNA SUOMEN LUONTOON' alkuperäinen tarkoitus oli ? ,että jokainen voi lähetellä omia Kuviansa sivuille,pyytää tunnistusta jostain oudosta asiasta,ja myös tuoda oman näkemyksensä jostain aiheesta,oli se sitten kuvattu miten tahansa,vaikka kuusenlatvasta alaspäin.
Omasta mielestäni KUVASSA näkymä on aina KUVAAJAN oma katsanto k.o. hetkestä. Se on uniikki,joten sitä ei enää voi toistaa,eikä sitä näinollen voi arvostella,koska se (HETKI) on jo mennyt.Tietysti on mahdollisuus pyytää neuvoa:Mitä,Miten,jne
Mutta tässäkin asiassa pitäisi k.o. arvostelun-neuvojen olla 'helläkätisiä' - neuvovia,että osaa ottaa seuraavassa 'uudessa' otoksessa huomioon-kokeiluun.
Kuvattu asia on kuvaajan näkemys sillä HETKELLÄ,joka ei koskaan toistu.! Oli se sitten vinossa-vänössä tms.se on SIINÄ.!
'VALOKUVAA' ei aina voi mitata 'Vatupassilla'-että se on tasan Vaakasuorassa.?
Sorry,mun pitkä sepustus,tää on vai yhden "thumbnais" kuvaajan käsite.:)

Vinoa horisonttia

voi jossain tapauksessa käyttää tehokeinona, aina horisontin ei tarvitsekaan olla suora. Mutta silloin horisontti on yleensä hyvin paljon vinossa, pieni vinos häiritsee enemmän koska se on yleensä vahino mutta kunnolla vinossa oleva voi olla hyvinkin mielenkiintoinen.

Kuvat joissa vesi on horisonttina ovat yleensä hassun näköisiä jos järvi/meri aivankuin "valuu" pois kuvasta horisontin vinouden takia.
Toki olen nähnyt hienoja vesielementistä otettuja taidekuvia joissa tehosteena on käytetty juuri vinoa horisonttia.
Nämä kuvat joissa vinous oikeasti sopii horisonttiin ovat yleensä ammattikuvaajien ottamia ja niissä näkyy selvä jälki ammattilaisuudesta.

Mun mielestäni tällä sivustolla vino horisontti on ihan yksi lysti luontokuvissa joita ei laiteta arvostelavaksi, mutta jos kuville halutaan arvoistelua niin kyllä se vinous valitettavasti siinä vaiheessa tulee esiin...ja kuuluukin tulla..heillä jotka haluavat kuvistaan arvoisteluja pitää olla niin hyvä itsetunto etteivät vedä hernettä nenäänsä jos joku huomauttaa jostain asiasta.
Vinous on erittäin helppo korjata, se on mahdollista jokaisessa kuvankäsittelyohjelmassa ja joissain kameroissa myös..

Annan teille osoitteen jossa voitte käydä katselemassa kuvien arvostelua jos haluatte..suuri osa varmaan tietääkin tämän foorumin, mutta oppimisen kannalta on ihan hyvä että katselee mahdollisimman monia kuvapalstoja. www.aukea.net on palsta jossa arvostelu on aika kovaa, siellä on paljon hyviä kuvia kuten myös vähemmän hyviä. Palstalla on puoliammattilaisia että tavallisia kuvaajia ja taitaapa olla muutama ammattilainenkin.
Myös keskustelut ovat mielenkiintoisia JOS haluaa lukea hyvin erilaisia mielipiteitä ja nuoremman polven käsityksiä kuvaamisesta sekä mielenkiintoisesta, hyvästä kuvasta.

Tämän ikkunasuomenluontoon-palstan tarkoitus ei mielestäni ole lainkaan samanlainen kuin aukean, mutta aukeasta saisitte kuvan siitä mitä yleisesti ottaen kuvapalstoilla tapahtuu..ehkä se antaisi perspektiiviä sille, että täällä ei niin helposti suututtaisi jos joku sanoon jotain negatiivista kuvista:))
Tosiasia kuitenkin on että JOS laittaa kuvansa "Opintopiiriin" niin silloin pitää myös kestää seuraukset, elämä on pelkkää oppimista alusta loppuun, niin voi sanoa myös kuvaamisesta. Opiskella voi mutta koskaan ei valmistu:)
Itse en enää arvostele enkä anna vihjeitä kuvien parannukseen täällä opintopiirissä koska arvosteluni sai aika hmm....miten sen nyt sanoisin..kohtalaisen kylmän vastaanoton... En missään tapauksessa suuttunut vaan päätin vain pitää suuni ja näppikseni kiinni:))
Tämä on kuitenkin niin erilainen palsta kuin tavalliset kuvapalstat että en halua tieten tahtoen riitoja tällä mukavalla palstalla. Eikä mun kommenttini oikein tälle palstalle sovikaan, ne ovat nimenomaan valokuvakuvapalstan kommentteja ja kritiikkejä joihin olen tottunut noilla muilla palstoilla vuosien aikana.

Itse olen ollut ( hyvin laiskana) kuvaajana aukeassa lähes sen alkuajoista lähtien joten en missään tapauksessa ota sitä huonona esimerkkinä vaan ihan tavallisena kuvapalstan arkena hyvine ja huonoine puolineen:))
Samankaltaisia palstoja löytyy netistä vaikka kuinka paljon, tämä vain yhtenä (ehkä netin suositumpana kuvapalstana) esimerkkinä.

En edes huomannut oliko tämä alkuperäinen kirjoitus opintopiiri osiossa..kunhan sanoin mielipiteeni...älkää hyvät immeiset mulle siitä suuttuko!

Tämä "ikkunasuomenluontoon" on hieno palsta jokaiselle luontoa rakastavalle - on kuvaajana millainen hyvänsä!

Neuvoksi...

sellaiselle, joka katso jo olevansa hyvä valokuvaaja voi antaa sen, että hänen on parasta ladata kuvana vain omalle koneelle ja siellä ihailla, miten hyviä kuvia onkaan onnistunut ottamaan.
Kuvaamista kuten kaikkia tekemisiä maailmassa voi koko ajan oppia. Tärkein oppimisen tapa on saada palautetta siitä, miten toinen ihminen otetun kuvan kokee.

Miksi, oi miksi

miksi, oi miksi me suomalaiset aina luullaan, että jos ollaan eri mieltä asioista, se on riita - toinen tykkää, toinen ei - miksi sitä ei saisi ilmaista

ja mitä niin sanottuihin "sääntöihin" tulee (taiteessa ja muissa) yhteen aikaan vallitsee yhdet "säännöt", jotka jää vanhanaikaisiksi toiseen aikaan tultaessa - miksi sitäkin on niin vaikea ymmärtää - oi vapaus

Kaksi asiaa
1. kun lähetän kuvani tälle "arvostelu"-palstalle, minä ainakin odotan arvioita (positiivisia ja negatiivisia) siitä - mutta otan aina huomioon, että mielipiteitä on erilaisia, toiset tykkää, toiset ei - mitä sitten - just sitähän on kiva kuulla - en suutu, en ole suuttunut, vaikka haukuttaisiin

2. en pidä itseäni hyvänä kuvaajana, vastahan aloittelen harrastusta ja aion oppia paljon lisää, jos elämää piisaa - aion lähetellä kuviani sinne ja tänne (huonojakin) ja esitellä niitä missä vain - ja vaikka kääntää kaikki "säännöt" nurin tai sitten ei - eihän tää oo niin haudanvakavasa - ainakaan mulle

Makuasioista ei voi kiistellä:))

On hyvä että osaa ottaa vastaan kritiikkiä, mutta pääasia on kuitenkin että itse pitää ottamastaan kuvasta.

Mulla on ainakin paljon kuvia jotka ovat mulle tärkeitä ja pidän itse niistä vaikka ne eivät saisi minkäänlaisia kehuja muualla...sehän on kuitenkin pääasia tavallisella kuvaajalla, että on itse tyytyväinen omiin otoksiinsa.

Jos taas haluaa kehittyä kuvaajana, niin siinä vaiheessa kannattaa laittaa kuviaan esiin vaikka opintopiiriin ja ottaa asia ihan siltä kannalta että oppimassa tässä ollaan. En usko että kukaan ilkeyttään tai omaa itseään tai osaamistaan esiintuoden täällä arvostelee toisten kuvia, kyllä siinä yritetään nimenomaan auttaa kuvaajaa.

Meillä ihan jokaisella on oppimista, pelkistä kehuista ei opita mitään, negatiivinenkin arvostelu kuuluu asiaan jos haluaa paremmaksi kuvaajaksi.

Olen aikaa sitten oppinut että mulla on kuvaamisessa hirvittävän paljon opittavaa enkä koskaan pysty oppimaan siitä edes puolia...

-Marita-

Katsopa, kakadu...

mikä keskustelun haara on kysymyksessä! Joka tähän haaraan lähettää, odottaa nimenmaan arviointeja lähettämästään kuvasta. Jos minun kuvassani ei itse tarkoittamani viesti ole mennyt perille, totean peiliin katsoen etten ole onnistunut välittämään tarkoittamaani viestiä ja yritän seuraavalla kerralla toisin. Olet varmasti itsekin monta kertaa huomannut, ettei ottamassasi kuvassa olekaan sitä vaikutusta, mikä oli alkuperäisellä havainnollasi. Vielä useammin käy tietysti niin, ettei toinen henkilö ottamassasi kuvassa näe sitä mitä sinä itse kun ei hänellä ole siitä alkuperäisestä tilanteesta mitään kuvaa. Kuvauksessa käytettävillä välineillä on omat rajoituksensa, kaikki mitä kuvaaja kuvaushetkellä näkee ei välity kuvaan siten että kuvaa katsova sen myös aistii. Asiaa voi oppia vain siten, että lähettämääsi kuvaa katsova kertoo rehellisesti miten kuvan kokee.

Jos käytetään

Jos käytetään tehokeinoja, ne pitää näkyä selvästi. Ja silloin kun ne näkyvät selvästi, se ei näy kuvassa ja katsojan silmissä virheenä.

Virheet ja tehokeinot kyllä erottuvat toisistaan. Ja vanhan sanonnan mukaan pitää tuntea säännöt, jotta osaa rikkoa niitä mallikkaasti.

Tämä kuva on mukava ja vinous hyvä tehokeino - olisi saanut olla vielä hiukan enemmän vinossa niin teho olisi ollut suurempi. Mutta tämä siis vain minun mielipiteeni.

Puut..

noin vinossa näyttävät kuitenkin luonnottomilta. Ei hyvä mielestäni. Tehoa on tuossa valkoisten kukkien määrässä, lisätehoa voi hakea muusta kuin vinoudesta.
Oletko muuten käyttänyt tuossa makroa tai laajakulmaa. Esikerkiksi sillä saa tuon tapaisissa tilanteissa tehoa.

ymmärrän

ymmärrän jotenkin kantasi puiden vinoudesta - mutta silti en malta olla ehdottamatta: kun kesä taas tulee (tai käyhän se kuivana syyspäivänäkin), käy pitkäksesi niitylle, vaikkapa kyljellesi ja siinä kyynärpääsi varassa kallista päätäsi sivulle, puut ovat vinossa - ja joskus voi roikottaa itseään vaikka polvitaipeista jollakin tangolla, ja taas on uusi näkökulma maailmaan: kaikki aivan ympäriämpäri - tämmöisiä terkkuja minulta, jonka elämä ei aina oo viivasuorassa

No sitten...

ihan hyvä kuva.

Vinous

Häiritsee ainakin suuresti minun silmääni.

Siis horisontti on aina suora ja varsinkin silloin kun se hallitsee kuvaa. Voi horisontin pistää vinoon, jos on selvästi kuvattava kohde tarpeeksi suuri ja silmäänpistävä etualalla. Siis kuva otettu muusta kuin hallitsevasta horisontista.

Jos katsot pää vinossa horisonttia, niin pääsi on vinossa, ei horisontti. Jos maalaisin taulun jossa kaikki on jollainlailla vinussa, sitä ehkä sanottaisiin nykyaikaiseksi, mutta ei mitenkään luonnollinen eikä taiteellinen.

Siis kuvat suoraan, ja hakemaan erikoisuutta aiheilla ja kuvauskulmilla, Ei vinoudella tai värejä muunnellen.