Haku ja luokittelu sivustolla

Käyttäjän Tuntematon kuva

Tämänkertainen blogipostaus venähti hivenen pitkäksi, mutta toivon että kiinnostuneet jaksaisivat lukea tekstin ja ennen kaikkea antaa palautetta jolla sivustoa saisi toimivammaksi. Palautetta kaivataan sekä sivuston vakikäyttäjiltä, uusiltä käyttäjiltä kuin vastikään rekisteröityneiltäkin.

Sivustolla on kuvia tällä hetkellä yli 3000 ja haluamansa etsiminen saattaa olla sangen vaikeaa. Kuvia lähetettäessä valitaan galleria, johon kuvan haluaa lisätä. Lisäksi kysytään kahta lisätietoa: eliöryhmää ja aluetta. Vaikka näiden lisätietojen laittaminen joka kerta vaikuttaisi turhalta, pyydän silti vaivautumaan laittamaan ne kuvien mukaan.

Luokittelulla voidaan luodaan tarkennettuja kuvalistauksia, vaikka määrittämättömät hyönteiset Vaikeat pähkinät -galleriassa tai Ihan pihalla -galleriaan lähetetyt lintukuvat Uudeltamaalta. Valitettavasti vielä käyttäjät eivät pysty helposti tekemään tämänkaltaisia listauksia, mutta toivottavasti jossain kehitysvaiheessa se on mahdollista. Pohdimme tietenkin jatkuvasti tapoja, joilla luokitteluilla voi helpottaa käyttäjien tarpeita. Toistaiseksi luokitteluja voi käyttää apuna hakutoiminnossa.

Hakutoiminto on yhä helpoin tapa löytää sivustolta haluamaansa materiaalia. Haku toimii kirjoittamalla sivuston oikeassa ylälaidassa olevaan kenttään hakusana tai -sanoja. Haku-näppäintä painamalla saa myös esille tarkemman haun, jolla voi määritellä minkä sisältöjen joukosta haluaa etsiä. Esimerkkinä voisi olla vaikka rantakäärmeen hakeminen etelärannikolta. Hakuaineistot päivitetään noin viikon välein, joten aivan uusinta materiaalia ei välttämättä hausta löydy.

 

Luokittelut ovat samaan aikaan mahdollisuus että ongelma - vai olisiko nykyinen termi ennemminkin haaste. Kokeilumielessä olen lisännyt hyönteiseliöryhmän alle hivenen tarkempia määrittelyitä, mm. pistiäiset, perhoset ja kovakuoriaiset. Luokittelujen monimutkaistuessa sivuston käyttö saattaa vaikeutua: Aloitteleva luontoharrastaja ei välttämättä osaa etsiä monien luokitusten joukosta juuri sitä oikeaa. Pidemmällekin ehtinyt luonnonystävä ei välttämättä edes välitä taksonomiasta ja systematiikasta - liiallinen luokittelu vain häiritsee pääasiasta eli luontokuvista nauttimista.

Mitä mieltä sinä olet? Pitäisikö eliöryhmien määrittelyihin lisätä mahdollisimman tarkat vaihtoehdot? Siemenkasvit voisi tarkemmin määritellä sikurikasveihin, leinikkikasveihin, asterikasveihin jne. ja kalat jakautuisivat ahvenkaloihin, särkikaloihin. lohikaloihin ym. Tietenkin ihmiselle, joka ei osaa määrittää hyönteistään tarkemmalle tasolle jäisi aina mahdollisuus merkitä kuvansa luokittelulla "Hyönteinen".

Hyötyä tarkemmista luokitteluista olisi esimerkiksi erikoistuneemmille harrastajille, jotka haluavat tunnistaa vain tiettyjä eliöryhmiä tai nähdä kuvia vain tietyistä eliöryhmistä. Lisäksi tiettyjä eliöryhmiä tai maantieteellisiä alueita koskevia kuvia olisi helpompi etsiä.

 

Luokittelun ongelmat koskevat kuitenkin pääasiassa tulevia muutoksia. Tällä hetkellä niistä ei kovin paljon hyötyä ole. Jotta pysytään vähän tässäkin hetkessä, pohditaan myös tämänhetkistä toimivuutta. Mihin sinun huomioisi kiinnittyy ensimmäisenä? Jos tulet sivustolle, mitä ensimmäisenä tarkastat? Mitä haluat nähdä tai lukea?

Tärkeintä on tietenkin se, että sivuston käyttäjät löytävät ja pääsevät nopeasti sinne mihin he haluavat. Joku haluaa ehkä tsekata uusimmat kuvat, joku kurkkaa onko hänen lähettämiään kuvia kommentoitu. Miten sinun sivuston käyttöäsi voisi tässä suhteessa parantaa?

Alusta asti yksi suurista organisoinnin ongelmista on ollut kuvagalleriat. Aluksi lähdimme yksinkertaisesta "Tunnista", "Luontohavainnot" ja "Maisemat" -jaoittelusta, mutta ajan mittaan teemapäivien galleriat ja kuvakilpailuiden pohjalta keksityt teemagalleriat ovat monipuolistaneet tarjontaa. Kuinka hyvin koet nykyisen galleriajaon toimivan?

 

Tulevista suunnitelmista voin paljastaa sen verran että lähiaikoina tehdään pieniä kosmeettisia muutoksia, joilla pyritään parantamaan sivuston käytettävyyttä. Kaikki saamamme ja keskustelupalstalle lähetetty palaute on otettu huomioon. Pidemmällä aikavälillä tietenkin pyrimme ennestään laajentamaan sivuston toimintoja. Mitä muuta mielestäsi sivustolla pitäisi olla kuin kuvia, keskusteluita ja blogeja? Tietenkin aina saa esittää vapaasti myös villimpiäkin ideoita kehittämisen suunnista. Minkälaista luontopalvelua sinä haluaisit netistä tai tästä nettiyhteisöstä?

 

Mielipiteitä? Kertokaa niitä mieluusti. Jos et halua kommentoida julkisesti, palautetta voi lähettää myös ylävalikon palaute-kohdan kautta.

Kommentit

Eh ... Siinä sitä olisikin

Eh ... Siinä sitä olisikin kun meikäläinen alkaisi lajittelemaan havaintojaan "sikurikasveihin, leinikkikasveihin, asterikasveihin"... siinä Linnèn Kallekin kauhtuisi kateudesta.

Eli kannatan ehdottomasti sitä että maallikolle jäisi ainoaksi älylliseksi tehtäväksi tunnistaa onko havainto a) eläin b) kasvi. Muuten loppuu mielenkiinto ja muistuu mieleen kaikki kouluaikojen lukemattomat läksyt.

Ehdottomasti tarpeellinen toiminto palstalle olisi käyttäjän mahdollisuus poistaa oma kuvansa gallerioista sekä siirtää niiden paikkaa. Lisäksi ap. viestin muokkaamismahdollisuus olisi suotava. Nythän aloitusviestin tekstiäkään ei näköjään pysty muokkaamaan mitenkään vaan puheitaan pitää tarkennella uusissa viesteissä.

Nämä nyt äkkiseltään tulivat mieleeni.

Kuvan paikan...

vaihto mahdollisuus ilman muuta. ja jos suinkin mahdollisuus, kuvan sais kilkkaamaalla isomaksi, näkyy se toiminta joillakin sivuilla olevan.ja "OUDOT" galleria olis ehken mielenkiintonen. tai joku vastaavan niminen, tai "SEKALAISIA" JA OMAN TXT KORJAUS MAHDOLLISUUS.JULKAISUN JÄLKEEN,

käyttömietteitä

kysyit, mitä täällä ensin katsoo jne. - itse katson ensin uusimmat kommentit ja sitten uusimmat kuvat kuvagalleriasta
minulle joku haku on aika tarpeeton (jollekin vois olla hyvä) - minulle tään sivuston jutut on "päiväperhosia" eli sen hetken juttuja - tietysti tunnistusosiossa olisi haku hyvä - että jos on jo käsitelty ongelma, ei enää turhaan kysyis

Harmaaparta

voit nytkin muokata tekstiäsi niissä aloitusviestin jälkeisissä viestikentissä. Eli silloin kirjoittamassasi viestissä näkyy alapuolella "muokkaa" toiminto. Kun klikkaat siitä, avatutuu entinen viestikenttä eteesi ja voit sitten säätää kirjoitustasi. Mutta tämä ei toimi siinä ensimmäisessä viestissä, eli sitä ei voi muokata, mikä on puute.

Jaaha. Ja heti huomasin, että voin näköjään muokata tässä viestiketjussa vain tätä viestiä jota nyt parhaillaan kirjoitan, mutta en enää tuota aikaisempaa kirjoittamaani. Kaiketi siksi että olen tässä välillä kirjautunut palvelusta ulos.

Nyt tämä jokellukseni on jo niin sekavaa, ettei tästä ota enää kukaan mitään tolkkua.

Hyvä periaate ehkä on,

Hyvä periaate ehkä on, että viestiä, johon ei ole tullut kommentteja tai vastauksia, voi muuttaa. Siis ketjun viimeistä. Ehkäpä tämä toimii nyt niin?
Jos voi muuttaa viestiä sen jälkeen kun sitä on joku kommentoinut, menee ketju helposti hyvin sekavaksi kun kommentissa mainittu asia on edellisestä viestistä voitu poistaa tai muuttaa.

Raukpe: näinkin on, mutta

Raukpe: näinkin on, mutta kyllä sitä joskus mielellään korjaisi vaikka pahimmat kirjoitusvirheet ja muut hölmöydet poies.

Virheisiin voi palata...

uudella viestillä. Joillakin palstoilla voi jopa poistaa vanhoja viestejään. Se on onnetonta, koska keskusteluketju menne vielä omituisemmaksi kuin silloin kun vanhoja viestejään voisi vain korjata.

No itse olisin mielelläni

No itse olisin mielelläni nyt jälkikäteen poistanut tuon harmaaparralle osoitetun viestini, koska en saa itsekään siitä enää mitään tolkkua ja se ei edistä mitään asiaa, muuta kuin sekoittaa sekavine ohjeineen entistä enemmän niitä käyttäjiä, jotka eivät ole vielä kaikkia palstan toimintoja löytäneet.

Mutta muuten olette tietysti ihan oikeassa.

Jälkikäteen poistetuissa teksteissä

voi olla se ongelma että jos keskustelu jatkuu ja niin siihen voi tulla outo hyppäys jos joku on vastannut kirjoitukseen joka onkin senjälkeen poistettu tai muutettu.

On hyvä että tekstiään saa muokata, mutta jälkikäteen muutto tai poisto jos kirjoitukseen on jo tullut kommentteja perään on vähän arveluttava uudistus, siinähän voi periaatteessa muuttaa kokonaan tekstiään ja mielipidettään ja sitten keskusteluketjusta on enää vaikea saada mitään tolkkua.

Kaikkein eniten itse kaipaisin tänne vähän isompia kuvia, kun on kyse luonnosta niin pienetkin asiat olis kuva nähdä kunnolla.

Noista kategorioista sen verran, että mun mieletäni kannattaa pysyä mahdollisimman helpossa yleisilmeessä. Jos aletaan laittamaan liian vaikeita juttuja niin jotkut käyttäjät (itseni mukaan lukien) ei välttämättä ymmärrä yhtään mistä on kyse.

Mietin nyt jo noissa "siemenkasveissa" että eikös kaikki lähde siemenestä..vaikka kyllä ymmärrän mistä on kyse:)

Kannatan helppoja ratkaisuja joka suhteessa.
Toiminta jossa omaan kuvaan tai omaan kirjoitukseen tulleen vastauksen huomaisi heti kun kirjautuu olis ihan kiva.

En itsekään ole edes katsellut kaikkia mahdollisa palstan toimintoja vaikka olen ollut palstalla sen alkuajoista lähtien:)
Pitäis varmaan perehtyä edes nykyisiin toimintoihin paremmin..

Myös suora linkki jokaisen omiin kuviin olis kiva, siinä näkisi kaikki nimimerkin kuvat samalla kertaa sen kummemmin hakematta.
Linkki vois olla kytköksissä kuvaajan profiiliin. Ja sieltä klikkaamalla vois kerralla katsoa kaikki hänen kuvansa. Tämä on yleinen käytäntö lähes joka sivustolla.

Kiitokset jos joku jaksoi lukea tämän loppuun asti;)

-Marita-

siemenkasvejahan ovat kaikki

siemenkasvejahan ovat kaikki kasvit jotka tekevät siemeniä. itiökasveja taasen ne jotka lisääntyvät itiöistä. helppoa =)

eri käyttäjien kuvia voi hakea melko helposti, mutta sen verran hyvin toiminto on piilotettu, ettei sitä intuitiolla löydä. valitse käyttäjän nimessä oleva linkki, jolloin sinulle pitäisi aueta käyttäjän esittelysivu. esittelysivun yläreunasta voi valita "seuraa", jolloin näkee käyttäjän uusimmat viestit, kuvat ja keskustelut. samoin voi tehdä myös itselleen niin näkee omat kuvansa.

kysyit, mitä täällä ensin

kysyit, mitä täällä ensin katsoo jne. - itse katson ensin uusimmat kommentit ja sitten uusimmat kuvat kuvagalleriasta
minulle joku haku on aika tarpeeton (jollekin vois olla hyvä) - minulle tään sivuston jutut on "päiväperhosia" eli sen hetken juttuja - tietysti tunnistusosiossa olisi haku hyvä - että jos on jo käsitelty ongelma, ei enää turhaan kysyis

poker odds calculator