Sammakon jäljet jäällä

Kommentit

Kyllä...

...se taisi olla sammakko (n. 7 -8 cm). Paikka on pieni pihalammikko, jossa sammakot yleensä kutevat. Nyt vaan on ollut niin lämmintä, ettei lammikko ole edes kunnolla jäässä. Eikä sammakkokaan taida tietää, että on keskitalvi! Siinä se oli loikkinut, ja etsinyt reunoilta aukkopaikkaa, josta pääsisi takaisin veteen. Sammakkoa en nähnyt, mutta ei se oikein mikään muu voi olla... (tuli kiire ottaa kuva kun jäjlet näkyi juuri sataneessa räntälumessa, ja vettä alkoi sataa.)

Ei taida olla kyllä sammakko....

Ihan mielenkiintoisia jälkiä, mutta en oikein usko että saku-poika pysyis näin kylmällä liikkumaan jäällä.

Vaikka maailmahan on ihmeitä täynnä:)

-Marita-

Kyllä...

noihin jälkiin kyllä sammakon hyvinkin voisi kuvitella. Sammakko heittää takajalkojaan hypätessään juuri tuolla tavalla. Leuan jälki myös täsmää. Jos matka ei ole kovin pitkä vedestä toiseen, saattaa siirtyminen onnistua. On voinut vaikka paeta saalistajaa.

Re:Kyllä...

Juuri Sammakkoa minäkin veikkaisin. Konna on ollut ihan kohmeissaan ,
kun takajalkojen piirtämät vanat näkyvät lumen pinnassa,ja loikat ovat tosi lyhyitä kesäsammakkoon verraten

Harvinainen kuva?

Tämä kuva on aika huippu! Ja eiköhän se tosiaan ole sammakoiden heimosta. Liekö talvisia talvisia sammakon jälkiä aiemmin kuvattu? Ei varmaankaan kovin usein. Eläinjälkikirjat menevät nyt uusiksi ...

Keväällä ...

olen törmännyt kyllä sammakkoon lumisohjossa. Saattoi olla myöhäinen kevät, ja kaveri oli lähtenyt jo etsiskelemään kutulampea.
Kuvan jäljet tehneellä sammakolla ei varmastikaan ole mitään hätää, kun vain on päässyt veteen. Huomattavasti vaikeampaa oli ollut sillä siilillä, jonka jäljet näin kymmensenttisessä lumessa marraskuussa. Oli ollut pitkä lämmin jakso, ja luultavasti siilin talvilepopaikkaan oli tullut vettä ja se oli pakotettu etsimään uutta lepopaikkaa. Jäljet johtivat kallionkoloon, joten ei ollut mahdollista pelastaa otusta vaikkapa kellariin talvehtimaan.

Kaipa tuo nykyaikana

on niin että sammakotkin alkavat loikkimaan tammikuussa lumihangessa.
Oikeastaan tuo on aika huolestuttavaa, kyllä se ilmastonmuutos taitaa olla vahvasti tulossa.

Huolissani ajattelen tulevia sukupolvia..onkohan silloin edes sammakoita enää, nehän ovat todella huolestuttavasti vähentyneet nykyään.

Muistan kuinka hyvin nuorena polkiessani kotiin jostain iltariennoistani sammakonpoikasia oli maantiellä niin paljon että niitä jäi pyörän alle ja litinä vain kuului vaikka kuinka yritin niitä väistellä.

Nykyään voi nähdä yksittäisen sammakon pihassa muutaman kerran kesässä....
Se kyllä kertoo omaa kieltään maailmamme saastumisesta.

-Marita-

Otsoniaukko...

ja sen kautta tulevan aikaisempaa suurempi ultraviolettisäteily saattaa olla yksi globaali syy sammakoiden vähenemiseen. Meillä varmasti eniten on vaikuttanut kaikenlaisten kosteikkojen väheneminen soiden ja veden vaivaamien metsien ojittamisen vuoksi. Varmastikin salaojituskin on yksi tekijä.

Paikka missä asuin

nuorena on aika samanlainen edelleen.
Asuin siellä muutaman vuoden ennenkuin muutin muutamaksi vuodeksi ulkomaille ja paikka on edelleen suvun hallussa.

Ympärillä on viljelystä ja Pyhäjärven soinen ranta on pysynyt lähes samanlaisena. Pyhäjärvi on puhdistunut paljon niistä ajoista.
Paikkaan ei ole rakennettu kuin pari uutta omakotitaloa erikoisluvalla muuten se on suojeltua aluetta.

Kummallista kyllä sammakoita ei ole enään sielläkään kun hyvin harvassa. Eikä koskaan enää näe autolla ajaessa yhtään sammakonpoikasta tiellä.
Salaojitusta siellä varmaankin on tehty niiden vuosien jälkeen, mutta Pyhäjärven kosteikko on kyllä edelleen jäljellä.
Ehkä myös otsonikadolla on osansa sammakoiden vähenemisessä.

Mulla on ollut onni asua paikoissa jossa oli runsaat eläinkannat, mummolassa käärmeistä lähtien ja kotona kesyt fasaanit veivät hermot aamuöisellä kiljumisellaan. Myös kettuja, hirviä, rusakoita ja monia muita eläimiä näki melkein päivittäin.
Ja tietenkin kaikki maatalon eläimet mummolassa ja kotonakin naapurin lehmät, lampaat ja hevoset.

Vaikka pienenpänä asuinkin Tampereen keskustassa niin sain tutustua luontoon juuri mummolan kautta.
Ja sitten vähän myöhemmin kun isä innostui maalle muutosta eikä kovista vastalauseistani huolimatta muuttanut mieltään, sopeuduin yllättävän hyvin maaseutuelämään.
Vaikka se vähän shokki olikin 13 vuotiaalle paljasjalkaiselle kaupunkilaistytölle.
Nooh..pari vuotta nuorena miljoonakaupungissa teki selväksi sen että kyllä mun paikkani on suomessa, sen luonnossa ja muuttuvissa vuodenajoissa:)

Nyt olen oikeasti huolissani siitä saavatko meidän lapsenlapsemme enää tutustua niin monimuotoiseen luontoon mitä ennen oli.
Eihän lapset edes tiedä että maito on kotoisin lehmän utareista ja kananmunat kanan ..hmmm...takaosasta, eivät taitais edes syödä munia jos tietäisivät mistä ne tulevat....

-Marita-

Mielikuvat ...

vaikuttavat. Minulla oli työtoveri, joka ei ottanut noutopöydästä kieltä koska se on ollut eläimen suussa. Hän otti mieluummin munakkaan. ;>)

Mielenkiintoinen...

kuva. Noinkin viileässä siis sammakko pystyy hyppimään, vaikka on vaihtolämpöinen. Näitkö sammakon, vai päättelit? Hyvinhän nuo toki sammakon jäljet voisivat olla.