Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Suomen Luonto: Osa huippuluontokuvaajista toimii laittomasti

Käyttäjän Tuntematon kuva

Uusimmassa Suomen Luonnossa kerrotaan, kuinka kaikkien lintukuvaajien toimet eivät kestä eettistä tarkastelua. Esimerkkinä esitellään muun muassa vuoden takainen epäonnistunut lapinpöllöpariskunnan pesintä sekä lemmikkihiirten käyttö houkuttimina.

Lapinpöllöpariskunta yritti pesiä vuosi sitten Hyvinkäällä. Pesintä epäonnistui kuitenkin pahasti, koska innokkaat valokuvaajat häiritsivät pöllöjä liikaa:

”Tieto harvinaisista vieraista levisi, ja lukuisa joukko lintukuvaajia jahtasi pöllöjä pitkin peltoja ja taimikoita. Hienojen kuutamolentokuvien toivossa niitä ajettiin tahallaan lentoon jopa yöllä”, lehdessä kirjoitetaan. Lievempiä vastaavia tapauksia on enemmänkin: Joulukuussa Lauttasaaressa ollut mustakaularastas ei saanut olla rauhassa linturuokinnalla, vaan innokkaat kuvaajat hätyyttivät linnun karkuun kerta toisensa jälkeen.

Kuvaajien kunnioituksen puute luontoa kohtaan uhkaa entistä enemmän luonnonvaraisia lajeja, koska luontokuvaajien määrä on nopeassa kasvussa. Yhteisesti sovittuja käyttäytymisohjeita ja eettistä säännöstöä ei kuitenkaan ole.

Monet luontokuvaajat käyttävät lemmikkikaupasta ostettuja hiiriä houkuttiminaan: Hiiri päästetään vapaaksi hangelle ja sitä nappaavaa pöllöä kuvataan. Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tällainen menettely on yksinkertaisesti laitonta.

Ei ole varmuutta, kuinka yleinen menetelmä on, mutta luontokuvaajien piireissä asiasta ollaan hyvin tietoisia. Toista menetelmää, jossa esimerkiksi lemmikiksi tarkoitettua hamsteria on pidetty pellolla pienen lasikuvun alla pöllön houkuttelemiseksi ja sitten kuvattu petolintua hyökkäilemässä kupua vasten, on käytetty avoimesti muiden kuvaajien nähden.

Lisää aiheesta Suomen Luonnon numerossa 1/08. Suomen luonto uudistui vuoden alusta. Uuden ulkonäön lisäksi numeroissa on enemmän sivuja ja niiden sisältö on monipuolisempi.

Kommentit

No johan on törkeää toimintaa!

On tämä ihmisrotu kyllä kummallinen kun joka asiassa mennään sen tietyn rajan yli. Täytyy säätää lakeja joka lähtöön kun muuten ei ymmärretä käyttäytyä ja sitten niitä lakeja ei ymmärretä noudattaa.
Tottahan minäkin haluaisin napata todella hyvän kuvan mutta siinähän se vehätys juuri piilee - kovassa työssä - kuka sattuu olemaan paikalla juuri oikean aikaan luonnon ehdoilla ketään häiritsemättä, ja sattuuko se kuva silloinkaan onnistumaan. Olen kuvitellut että luontokuvamisessa ilo on siinä että saa todistaa jotain mahtavaa ja saa kuvan kautta jakaa sen ilon muiden kanssa. Kun kuvataan veren maku suussa ja rikotaan eläinsuojelulakia niin taas kerran toivoisin että Suomessa kyseisen lain rikkomiseen puututtaisiin kovemmalla kädellä ja kovemmin rangaistuksin.

-Kylvetin-

Raakaa ja raakaa?

Luontoihmisiksi/kuvaajiksi itseään mainostavat eivät lähestulkoonkaan kaikki ole oikeita luontoihmisiä. Joka piirissä löytyy näitä hienon asian pilaajia.

Mutta eikös yhtä raakaa ole se, kun kymmenen punapipoista menee pitkin metsää räikät metelöiden ja pelästyttäen riistan toisten, passissa olevien maalitauluksi?

Oikea metsästäjäkin lähtee riistaa hakemaan itselleen ja hiljaa liikuen metsässä ampuu sitten vain sen minkä pakkaseensa tarvitsee.

Kotieläinten käyttöä kuvauksissa on käytetty jo pitkään ja jopa kuttuja on pistetty liekaan metsässä, niin metsästäjät kuin kuvaajatkin. Saaden kohteen tulemaan näkösälle. Raakaa, mutta ei mitenkään uusi asia.

Lakiahan ei voida tehdä, ei kuvaajille, eikä metsästäjille, heillä on aina niin hyvät perustelut asialleen???

Paljon sivusta seurannut. Ippitiilia.

Norjan tv

näytti tässä 2-3 vuotta sitten kuinka hienoja luontokuvia saa, keskellä metsää koju ,edessä idylliset kannnot sammalpeiteisinä. sinne mättään joukuun piiloon siemeniä. sitten vaan odotettiin kun kuukelit /tiaiset ja muut tuli ruokailemaan. kuvat tietysti otettiin kun lintu tarkkaili ympäristöä valpaana,,, kun näkee valmiin kuvan , ajatteele onpas siinä kuvaaja osunut hienosti, valokin käy juuri oikeasta kulmasta, no niin tai näin kuvat oli HEINOJA....

Karhuja houkutellaan haaskalla

Eikös siitäkin ollut puhetta että niin ei saisi tehdä. Siinä en periaatteessa näe mitään muuta ongelmaa kuin sen että karhu pian tottuu ihmisiin. Tämä haaskakuvaus pitää tehdä niin että karhu ei mitenkaan tiedosta ihmisen läsnäoloa.

Oikea luontokuvaaja kunnioittaa luontoa ja kuvattaviaan.
Ne omaa etuaan tavoittelevat luonnosta piittaamatomat voivat tehdä paljon pahempiakin juttuja mitä tässä kerrottiin.

Hyvistä luontokuvista maksetaan, ja siinä jokunen kuvaaja on hypännyt aidan väärälle puolen ja tekee mitä hyvänsä saadakseen kuvan josta saa hyvän hinnan.

Olisko ne sellaisia luonto-paparazzeja.....
Kuvia myös manipuloidaan niin hyvin nykyään että niistä ei
tavallinen katsoja huomaa yhtään mitään.
-Ei meikkimainosten tytöilläkään oikeasti niin sileä iho ole:)
Jokaiseen kuvauslajiin käytetään nykyään rajuakin manipulointia.

Kunnollisen aidon luontokuvaajan kuviin ei manipulointi kuulu, kuten ei myöskään eläinten ja luonnon turha häiritseminen.
Ei tuomita kaikkia muutaman epäeettisen "luonto"kuvaajan mukaan....

-Marita-

eräskin

HH-luontokuvaaja oli kirjaan muokannut kuvia. lintu ei ymmärtänyt lentää oikessa kohdassa taivasta. no H siirti koneella parempaan paikkaan, eikä ollut yksi kuva jotta muokasi...

Eläimiä myös siirretään

samaan kuvaan monesta eri kuvasta.

Kohta ei tarvitse mennä kun eläintarhaan, kuvata siellä ja siirtää kuvaan luonnollinen ympäristö - aika kammottava ajatus että ne meidän ihailemat luontokuvat olis sillä tapaa tehty.

Sehän on ihan helppoa jos niin haluaa tehdä.
Asiantuntija onneksi osaa kyllä katsoa isosta kuvasta onko kuva aito vai ei.

Ei manipuloitu luontokuva pysy salassa, kyllä joku aina huomaa että se on feikki.

-Marita-

luontokuvaajatko pahimmat häiriköt?

Ei ole luonnonystävän toimintaa , mitä konsteja on kuultu esim.valokuvaamisessa käytettävän. Raukkamaista ja pöyristyttävää häätää siivekkäät lentoon ympäri vuorokauden-jopa pesiltä! Tai syöttää niitä...
- Pysytään kuitenkin kohtuullisissa mittasuhteissa.
Katsotaan ensin, mistä sademetsistä on puutarhakalustomme tai parketti tuotettu. Entä se kesämökin isotehoinen moottorivene, räsymattopesut, saunavedet , tai mönkijä/volvopeli rantaan ruopatulla ," perinteisellä" mökkipihalla, 500 kilometrin mökkiajojen jauhaminen ympäri vuoden? Miljoona autoilijaa Etelä-Suomen nykyisissä kesäkeleissä parhaillaan jauhamassa öljystä tuotettu asfaltti pölyksi ja urille nastoilla! .Kesämökit(puoli miljoonaa) sähkölämmityksineen, tyhjinä paahtamassa harakoille ympäri vuoden. Kauppa käy, ostetaan ja myydään=kulutetaan!
- Entä valitsenko marketissa koriini Ranskasta ta Intiasta asti Jumbojetillä rahdatut "halvemmat" elintarvikkeet.Millä tavalla haluan ottaa kantaa metsäteollisuutemme toimiin Etelä--Amerikan jokiseuduilla?Entä omat , niin armaat, möyrityt avohakkuumetsämme, ojitetut suoaapamme, osin jo mökkislummiutuneet rantavesistömme. Ainutlaatuisen maaseutumme autioittaminen vuosikymmenien projektilla-urbanisoituminen "globaalin kilpailukykymme turvaamisena".
-Edes turistimatkustelumme "eksoottisiin luontokohteisiin" ei kestä kriittistä tarkastelua. Pokkana suihkukoneilla "rentoutumaan" esim. sisällissotaa käyvään ,tai nälänhätää kärsivään maahan -paikallisten palveltaviksi Jauhaen koskemattomat luontokohteet turismilla nopeasti entisiksi.jne.Turismitulojen kertyessä monikansallisille matkailuyrityksille.---Tämä oli vain mielipide. Toivottavasti olen ainoastaan liian negatiivinen.?

Kunnioitetaan oikeasti luontoa-OMILLA valinnoillamme! Jess.

Muutama kymmenen...

vuotta sitten metsähallituksen korkein johtoryhmä oli kirjoittanut kokousmuistioonsa paheksunnan siitä, että joku oli mennyt punnitsemaan munat metsähallituksen maalla olleesta huuhkajan pesästä sillä seurauksella, että emo hylkäsi pesänsä. Heitettiin harkittavaksi määräys, että metsähallituksen mailla saisi rengastaa ja tutkia pesiä vain erityisellä luvalla.
Samaan aikaan oli keväällä aloitettu tuoreitten avohakkuumurrokoiden kynnöt istutuksia varten. Kustannusten alentamiseksi kaikki Etelä-Suomen työmaat oli pistetty ketjuun, jotta kone saisi työskennellä koko kesän keskeytymättä heti lumien sulettua. Oli varmasti tiedossa, että tuoreisiin murrokoihin kerääntyvät kanalinnut pesimään ja myös se, ettei ole mitenkään mahdollista traktorin hytistä nähdä risukossa olevaa pesää. Tuoreita murrokoita pesimisaikaan auraamalla näin tuhottiin käytännössä lähes kaikki kulloisenkin alueen kanalintujen pesät.

Kyllähän valokuvaajien ja luonnontutkijoiden vaikutus luontoon on varsin minimaalinen, joten ei muutamasta pesän hylkäämisestä kannata isoa haloota nostaa. Esimerkiksi lapinpöllöllä lienee kovin pieni mahdollisuus levitä koko Suomeen pesimään. Yksittäinen yritys olisi rauhassa tapahtuneenakin luultavasti epäonnistunut. Täysin valkea otus metsämaastossa on kovin helposti kaikenlaisten saalistajien silmätikkuna.
Vaikka petoja olisi runsaastikin koko maassa, suden, karhun tai ahman näkeminen luonnossa olisi jokseenkin mahdotonta, joten olkaamme iloisia niistä mainioista otoksista, joita pitkiä öitä piilokojuissa joskus turhaankin viettäneet ovat hankkineet iloksemme. Turistien saaminenkin niihin kojuihin reilua korvausta vastaan on piristämässä syrjäseutujen vähäistä ansiotoimintaa, joten siitä vain. Ei luonto siitä pilaannu yhtään enempää, kuin siitä että venäläiset viedään ajelemaan mönkijöillä ja moottorikelkoilla Kallaveden jäälle "suomalaisen luonnon helmaan". Moottorikelkkamatkailuyrittäminen kuulemma lasketaan luontomatkailutoimintaan kuuluvaksi.

Aamen

Voin täysin yhtyä mielipiteisiinne. Tässä on senverran jo kyyniseksi päässyt että kaikkea kaunista nähdessään alkaa heti etsiä niitä varjopuolia. Uskallanko iloita tästä vai teenkö tietämättäni hallaa jollekin muulle? Harhaisessa ja naiivissa mielessäni olen kuvitellut että luontokuvat olisivat luontoa/elämää rakastavien ihmisten harrastus, niin hölmöä kuin se onkin niin kaupallisuus ei ole yltänyt ajatuksiini. Nyt en enää voi olla kuvaa katsoessani ajattelematta onko tässä mahdollisesti käytetty syöttinä eläviä eläimiä tai muuten aiheutettu haittaa kuvan kohteelle. Kyllähän siihen tietysti täytyy nykypäivänä tottua että mikään ei ole sitä miltä se näyttää. Annan sataprosenttisen tukeni omilla valinnoillani myös näiden suurempien ongelmien ratkaisemiseksi ja tiedän että mittakaavalla ollaan siinä pienemmässä päässä, emmehän mm. harrasta eläinrääkkäystä kansallisurheiluna kuten eräät kansat (tästäkin voidaan tietysti olla montaa mieltä). Surullista kuitenkin että tipahdin maanpinnalle myös tässä asiassa. Edelleenkin toivon että ihmiset puuttuisivat asiaan havaitessaan jonkun rikkovan eläinsuojelulakia.

-Kylvetin-

Tietysti...

en voi hyväksyä elävien olentojen käyttöä ja siihen liittyvää tarpeettoman kärsimyksen tuottamista luonnon kuvaamisessa. Joskus keinotekoinen järjestely tuottaa suorastaan naurettavia tuloksia. Esimerkiksi kerran televisiossa nähdyssä ilveksen elämää kuvanneessa "luontofilmissä" jäniksiä puikkelehti ristiin rastiin norjalaisessa luonnossa ja ilves niitä metsästi. Selvästikin kuvaustilanteet oli saatu aikaan luontoon viedyssä verkkoaitauksessa. Aika taitavasti oli kuitenkin saatu kuvakulmat niin valituiksi, ettei verkkoa vilahtanut missään.
Minua luontofilmeissä kuitenkin eniten kiusaa filmin taustalle ympätyt kaiken maailman bittinikkareiden värkkäämät elektroniset äänimatot. Joskus on samaan aikaan kuvan lisäksi tulevat luonnonäänet, bittinikkarin tekemä taustavouvotus sekä selostajan ääni. Kyllä siinä luonnontunnelma on silloin kaukana. Nähtävästi arvellaan, ettei nykyihminen voi mitään katsoa ilman tausta"musiikkia".

vanttito kirjoitti: "vuotta

vanttito kirjoitti:

"vuotta sitten metsähallituksen korkein johtoryhmä oli kirjoittanut kokousmuistioonsa paheksunnan siitä, että joku oli mennyt punnitsemaan munat metsähallituksen maalla olleesta huuhkajan pesästä sillä seurauksella, että emo hylkäsi pesänsä. Heitettiin harkittavaksi määräys, että metsähallituksen mailla saisi rengastaa ja tutkia pesiä vain erityisellä luvalla."

Noinkohan tässä "huhussa" on mitään perää?
Rengastus on jo nyt kaikkialla luvanvaraista, eikä yksikään rengastaja käy punnitsemassa huuhkajan munia. Se on täysin yksiselitteinen tosiasia.

ps. Lapinpöllö ei muuten ole valkoinen, ja se pesii säännölliset myös Etelä-Suomessa hyvinä myyrävuosina.

Kyseessä ei ole...

huhu, koska luin johtoryhmän kokousmuistion. Tämä sattui joskus 1980-luvulla. Eri asia on, oliko munat punnittu vai ei, mutta näin kokouksen muistioon oli merkitty. Minua ihmetytti silloin tuo kaksinaismoraali: Töiden järjestelyissä ei huomioitu luontoa niin paljoa, että olisi muokattu hakkuualat vasta hakkuun jälkeen seuraavana kesänä, jolloin kanalinnut eivät ollenkaan niin halukkaasti pesi murrokkoon, mutta oltiin moittimassa luonnonharrastajaa noin korkealla tasolla.
Kiitos korjauksesta. Aioin jo itsekin korjata tuon töppäykseni, kun huomasin sotkeneeni lapinpöllön ja tunturipöllön.
Edelleen olen sitä mieltä, ettei yhden lapinpöllöpariskunnan pesimisen häirinnällä ole kovin suurta vaikutusta lajin menestykseen. Lajihan pesii aina siellä, missä on runsas myyräkanta ja katoaa sitten jyrsijöiden vähetessä.
Viimeisessä Suomen Luonto- lehdessä oli runsaasti hyviä kuvia tuosta lapinpöllöstä. Lehti ei kerro siellä kuvaajaa, mutta vakuuttaa, että noiden kuvien ottaja ei häirinnyt pöllöjä. Näinköhän?

Huhu

Epäilinkin, että huhu on astunut kuvioon jo aikaisemmin, eli että muistio on kirjoitettu huhun perusteella.
Huuhkaja on hyvin herkkä hylkäämään munapesän, mutta en ymmärrä kuinka asia olisi voinut tullla johtoryhmän tietoon, jos joku idiootti olisi todella käynyt munat punnitsemassa.
En myöskään ymmärrä mitä punnitustuloksella tekisi? Jos ilmoittelee rengastustoimistoon huuhkajan munien painoja, niin mitä ilmeisimmin rengastuslupa lähtee välittömästi.

Kaksinaismoraalista olen kanssasi samaa mieltä. Rauhoitetun linnun pesän hävittämisestä joutuu korvaamaan vähintää se 17 egeä. Poikkeus on, jos hävittää niitä tuhansittain motolla, eli metsänhävityskoneella.

Lapinpöllöstä vielä

Jos lapinpöllö olisi onnistunut pesimään etelässä keväällä 2007, niin se olisi ollut todellinen sensaatio. Häirintä siis tuskin oli syynä pesinnän epäonnistumiseen esimerkkinä käytetyn lappalaispariskunnan tapauksessa.
Yleisesti ei kuitenkaan voida ajatella, että lappalaisen kaltaisen nomadin pöllölajin häirintä lajin keskeisen esiintymisalueen ulkopuolella ei olisi kovin haitallista. Vaeltaminen myyrien perässä muualle lisääntymään on sopeutuma, joka voi olla lajin kannan säilymisen kannalta suuri merkitys.

Indians understand the earth

Indians understand the earth better than most people that have lived to very old ages becasue testking HP0-S26 they focus their life around what the earth was made for. Indians have a way of embracing life with a sence of care and hope towards its well being along testking 70-643 with their own. Americans have a way of taking life for granted and not loving earth in the way that it should and takes things from earth that handicap it into a helpless place without the testking 650-393 resources that it needs to come out to be a great and powerful place that it has the ability to be. The world has the ability to be a full and plenty place of greatness in an economic way aswell testking 1z0-007 as a place mentally sound due to the help of Native American care towards mother nature.

hary The coach brand name got

hary
The coach brand name got its start at a Manhattan address in New York in the year 1941. It was initially a wholesale bag business where Coach Handbags were mass produced. It is said that inspiration came from a used leather glove. The leather in the glove shone with age and was supple and smooth. After several tries, the owner of the company finally created the first of many Coach Outlet Factory. Cashin also designed matching holders for ladies accessories and these were integrated into the Coach Outlet Online. She also initiated using hardware in the Coach Shoulder Bags that she designed. Over all, Coach Handbags pioneered a lot of things and it is still doing a very capable job of supplying leather goods and other products to their loyalists and other Coach Outlet Store.