Ennätysvarhaisia kukintoja bongaamaan

Olisi kiinnostavaa nähdä, mistä lajeista ja milloin missäkin päin Suomea kulloinkin on tehty ensi havainnot kukinnoista. Kukinnan alkamisajankohtana voitaisiin pitää hetkeä, jolloin ensimmäinen terä on juuri auennut niin, että sen voi digikuvasta erottaa Luontohavaintoja palstalla. Olen itse tehnyt tällaista seurantaa pihapiirissä ja lähiympäristössä Somerolla jo vuosien ajan, mutta kameran sain vasta viime keväänä. Sen jälkeen olenkin dokumentoinut MS Excel –taulukkooni noin 800 ensihavaintoa eri lajeista tai lajikkeista tarkalla päivämäärällä, kellonajalla ja kuvahyperlinkeillä varustettuna. Olen ilmoittanut omasta mielestäni jokseenkin osuvasti tunnistamani havainnot myös Hatikka-havaintopäiväkirjaani Luonnontieteellisen keskusmuseon palvelusivustolle (www.hatikka.fi), josta olen voinut sitten myös tallentaa omaan taulukkooni tarkan kartan kasvupaikasta. Uskon, että saan tänä vuonna päivittäin hyvää terveysliikuntaa, kun ”kuntokasveilen” kasvupaikkarasteilla toteamassa, onko tuttavani pitänyt yhä asemansa ja tervehtiikö se etsijäänsä odotettuna ajankohtana uusin kukinnoin.

Haasteellisesti lähetän ohessa jo muutaman kuvan tältä aamulta:
viinisalaatti, näsiä, pelto-orvokki, pihatähtimö, orvokkiristeymä, punapeippi

"Tintin" eka kasvio - nyt!

Hei, minua sanottiin pikkupoikana Tintiksi, mistä en oikein tykännyt. Viihdyin kesät metsässä ja ongella. Kotona leikin kissojen kanssa ja luin, niin että pääsin oppikouluun. Siellä annettiin tehtäväksi kerätä, kuivata ja nimetä kasveja. Jäätyäni sisätöistä eläkkeelle ja saatuani lahjaksi digikameran, innostuin uudestaan lapsuuden harrastuksesta. Internet-yhteydet avasivat aivan uuden ikkunan Suomen luontoon. Siitä kehittyi ikäni paras harrastus.

Linkitän tähän hiukan keskeneräisen Excel-, Linux- ja OpenOffice -yhteensopivan taulukko-otteen PC-koneeltani. Ikäni takia olen eronnut Kansalaisten kasvilenkkiyhdistys ry:stä, Aion liittyä siihen takaisin tukijäsenenä. Jäsenetuna saan lajien tunnistamista ja seurantaa helpottavan digitaalisen Kansalaisen kasvilenkki® -havaintopäiväkirjan, jossa on mahdollista tehdä sukupolvien yli jatkuvaa lajien monimuotoisuutta selvittävää lähiympäristön seurantaa.

Tutkailkaa >kasvioni lajinimiä ja tunnistuslinkkejä< nyt! Löydättekö eurooppalaisen humalanvieraan?. >Liittykää< tekin hyvään seuraan!

Patentti- ja rekisterihallitus on ennakkotarkastanut rekisteröintiä varten yhdistyksen uudet säännöt, jotka vahvistettaneen ensi sunnuntain kokouksessa Someron Svenssonilla klo 11 - 15. Hallitus pitää siinä yhteydessa kokouksen, jossa voidaan voidaan hyväksyä uusia jäseniä.

Lukekaa vielä Kansalaisten kasvilenkkiyhdistys ry:n saama: >yliopistonlehtori Arja Kaasisen lausunto yhdistyksen työn merkityksestä<.

tämä

tämä olis kiva kuulla - ja eri puolilta Suomea - täällä Iisalmen korkeudella on kyllä ihan eri "sfäärit" nytkin näissä jutuissa - tällä hetkellä on vielä jonkin verran lunta jäljellä ja maa jäässä

heip, alustavasti ikkuna

heip, alustavasti ikkuna suomen luontoon tekee tänäkin vuonna yhteistyötä luontoliiton kevätseurannan kanssa. kunhan sen aika koittaa lisäämme gallerian, johon voi laittaa kevätkuvia. 

ja on tietenkin oma kysymksensä ovatko kasvit ennätysmyöhäisiä vai ennätysvarhaisia. näsiä ainakin taitaa olla jälkimmäinen, peipistä en olisi niin varma =)