”Satakieli” oli arabianbulbuli

Käyttäjän tepo kuva

Aamun lehdessä Oikaisuja-osaston kahdeksasta toimituksen tunnustamasta mokasta yksi oli erityisen mielenkiintoinen: ”Irakilaisperheen Syyriasta tuoma lintu oli satakieli, ei mustarastas.”

Toimittaja oli tavannut marraskuussa 2010 Syyriassa Suomeen pyrkivän irakilaisen pakolaisperheen. ”Perheen ainoa onnentuoja oli pieni lintu, mustarastas nimeltä Zuki. Se oli lentänyt Damaskoksessa sisälle asuntoon kuin viesti kotoa Bagdadista.” Perhe sai kiintiöpakolaispaikan Suomesta. Zuki tuli Suomeen matkatavaroihin piilotettuna – siis ilman vaadittavia lupia.

Missä Zuki on nyt? ”Se pelästyi isoja, valkoisia lokkeja, lensi vahingossa päin ikkunaa ja kuoli. Me itkimme viikon. Hautasimme sen kerrostalon lähelle.”

Tarinan alku kerrottiin viisi vuotta sitten (HS 12.12.2010). Muistan nähneeni lehdessä kuvan perheestä ja heidän linnustaan, jonka lajinmääritys oli jo silloin pielessä. Mielestäni lintu oli arabianbulbuli, Pycnonotus xanthopygos. Lajin englanninkielisen nimen, White-spectacled Bulbul, paljastama tuntomerkki näkyi hyvin lehtikuvasta. Sen sijaan keltainen alaperä, mihin tieteellisen nimi viittaa, erottui heikommin.

Arabianbulbulin ääntely on melodista viheltelyä, joten kýllä sitä monikieleksi voisi kutsua. Muttei sentään satakieleksi!

Terho Poutanen 17.12.2014

Viitteet:
Kristiina Markkanen: ”Glögi maistuu ihan bensalta.” – Helsingin Sanomat 15.12.2014, Kotimaa A 15.
Oikaisuja. – Helsingin Sanomat 17.12.2014, A 17.