Kotkanpesä jäi historiaan

Käyttäjän tepo kuva

Aamun lehti kertoi, kuinka Helsingin Alppiharjussa kuusikerroksisesta toimistotalosta on kuoriutumassa yli 60 pienehköä vuokra-asuntoa. ”Kuoriutumassa” on oivasti sanottu, vaikkei se tekstistä useimmille lukijoille aukeakaan.

Kun yli 70 vuotta vanha rakennus purettiin syksyllä sisältä, talon tarina paljastui: ”Seiniä oli eristetty Kommunisti-lehdillä. Viisi jätekuormaa vietiin kaatopaikalle.”

”Talossa toimitettiin Kansan Uutisia ja täällä majaili eri yhdistyksiä”, tietää toimitusjohtaja, jonka edustama ”yhtiö onnistui ostamaan talon yli kymmeneltä yhdistykseltä ja vastaa muutostyöstä”.

Kommunismi teki konkurssin ja sen jälkeen jokin pankkikin. Sitten tulivat yhdistykset – Suomen luonnonsuojeluliitto yhtenä muista samankaltaisista – ja muuttivat taloon, josta muodostivat Helsingin Kotkanpesä -nimisen taloyhtiön Kotkankatu 9:ään.

Kuten etukäteen arvattiin, joku puuttui nimeen, vaikka siinä oli tuo ”Helsingin” erotukseksi siitä tunnetummasta Kotkanpesästä. Tuolloin ei vielä ollut nykymuotoista somea, mutta jossakin (jonkin lehden?) Internet-sivuilla (silloin vielä Internet kirjoitettiin isolla alkukirjaimella!) käytyyn keskusteluun yritin tuoda järjestystä: oltiin Kotkankadulla; kotkansiipeä ja muita kotka-alkuisia sanoja oli kokeiltu ja sopimattomiksi havaittu; kun kerran pesäpaikkaa oli haettu, miksei sen nimeksi kävisi Kotkanpesä.

Kotkanpesä jätettiin viime kesänä. Sitä ennen Luonnonsuojeluliiton pesä oli Perämiehenkadulla, sitä ennen Lönnrotinkadulla, sitä ennen Fredrikinkadulla, sitä ennen mahdollisesti Lapinlahdenkadulla. Suomen Luonnon toimitus on ollut Luonnonsuojeluliiton kanssa samoissa tiloissa Kotkanpesästä lähtien.

Terho Poutanen 29.12.2014

Viite:
Marja Salmela: Vanha toimistotalo muuttuu vuokra-asunnoiksi. – Helsingin Sanomat 29.12.2014, A 6–7.