Metsät menivät – ja metsän tiaiset

Käyttäjän tepo kuva

Metsäteknikoista on tullut metsä(talous)insinöörejä ja valkosormiset metsurit ovat vaihtuneet metsäkoneiden kuljettajiksi. Metsäammattilaisten saamista opeista ei ole ollut iloa, ei ainakaan metsille. Oikeille metsille muutos on tietänyt menoa.

Imatran Tainionkosken edustalla on kolme metsäistä Saimaan saarta, Malonsaari, Mikonsaari ja Haapasaari, joissa jokaisessa on viime vuosina tehty rajuja harvennushakkuita ja saarten sisäosiin useita isojakin aukkoja. Jokin päivä sitten totesin sen, mikä oli arvattavissa: varsinkin kuuset olivat kaatuneet tuulissa. Puita, muitakin kuin kuusia, oli nurin paitsi aukkojen reunoilla myös harvaksi hakatuissa metsissä.

Saarten metsät omistaa Tornator, Enso-Gutzeitin eli nykyisen Stora Enson metsäomaisuuden haltija. Imatran kaupunki antoi hakkuille tarvittavan ”maisematyöluvan”. Luonnonsuojelijat eivät hyväksyneet hakkuita, mutta ympäristöjohtaja sekä rakennusvalvonta- ja ympäristöjaosto esittivät, että Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin valitus ”tulee kaikilta osin hylätä”.

Loppiaisaattona en kuullut enkä nähnyt Malon-, Mikon- enkä Haapasaaressa ainuttakaan tiaista. Tiaiset eivät viihdy nykyisenlaisissa ”metsissä”, jotka eivät tarjoa edes suojaa tuulilta.

Saarten puuston edellinen harvennus tapahtui unikeonpäivänä 1957, jolloin hirmumyrsky – nykykielessä ”vain” trombi? – tuli Immalanjärveltä, kaatoi männikön Kaukopään kankaalta Alvar Aallon äsken vihityn Kolmen ristin kirkon ympäristöstä ja parturoi Saimaalla eteen osuvien saarten rannat.

Unikeon jäljiltä pian hakkuukypsyyttä lähestyvä uusi männikkö on surkean näköistä Malon- ja Mikonsaaren idänpuoleisilla rannoilla, Haapasaaren pohjoispäässä ja itään työntyvällä niemellä samoin kuin Malonkengässä ja Mulipää-Pekossa eli Pekonsaaressa, nyt kun ilmatorjunta on jo unohtunutta historiaa – ja Ruokolahden puolella Viitasessa ja sen takanakin. Jokaisen männyn latva on kaarnakuoriaisten kaluama. – Selän toisella puolella ovat Enso-Gutzeitin eli nykyisen Stora Enson Kaukopään ja Kaukopää II:n eli Tainionkosken puunjalostuslaitokset.

Kaikesta huolimatta hyvää alkanutta uutta vuotta!

Terho Poutanen 7.1.2015