Mää Jääskee!

Käyttäjän tepo kuva

Tuore Suomen Luonto (1/2015, 23.1.2015) kertoo toimittaja Mikko Niskasaaren selvittäneen viimeisimmän susien vastaisen adressin taustoja. Adressin ”isä” mainitaan nimeltä, adressia levittänyt valtion riista-asioista vastaava virkamies, Sotkamon riistanhoitoyhdistys, jätetään mainitsematta. Senkin nimi tulee esiin lehden verkkosivuilla.

Satuin näkemään tuon ”nimeltä mainitun” Ylen A-studion lähetyksessä. Siinä paljon puheaikaa saanut mies istui kettuturkiksissaan Kuukansaaren laavulla Mellonlahdella.

Mellonlahti on se paikka, johon akanvirta toi Imatraan hypänneet. Useimmat näistä rakkaudessa epäonnistuneista tai elämäänsä muutoin kyllästyneistä jäivät tunnistamattomiksi – jo senkin takia, että heistä moni oli matkustanut Ruokolahden kuululle koskelle kaukaa Pietarista. He saivat viimeisen leposijansa hautausmaan nurkasta Joutsenosta, mihin Mellonkylä vuoteen 1948 saakka kuului. - Nykyisin Mellonlahti on eristetty padolla Vuoksesta ja Kuukasaareenkin pääsee autolla.

Tämänkertainen susien vastainen adressi on Metsästyskoiraharrastajat-nimisen ”yhdistyksen” Imatralla 22.12.2014 liikkeelle panema ”Ehdoton vaatimus: Ei enää yhtään metsästyskoiraa susille”.

Suden vastaisia adresseja on kerätty ennenkin. Minulle tuntemattoman Suurpedot ja Luonto ry:n hallitus pani sellaiseen liikkeelle 19.6.2012, niin ikään Imatralla. Samalla asialla on oltu vieläkin aikaisemmin, koska 16.1.2012 olen kirjoittanut tällä palstalla otsikolla ”Susi vai Väyrynen”.

Palataan vielä Mellonlahdelle ja Kuukansaaren laavulle. Ainakaan virkavaltaa eivät lahdelle ilmestyneet ruumiit ihastuttaneet. Helpommalla pääsikin, jos otti käteensä karahkan ja – jos paikalla ei ollut turhan paljon yleisöä – työnsi ruumiin takaisin virtaan: ”Mää Jääskee!”

Sanonta on jäänyt paikkakunnalla elämään. Nykyisin sanotaan tyhjän puhujille ja muille höliseville hörhöille: ”Mää Jääskee!

Terho Poutanen 25.1.2015

J.K. Jääski oli Vuoksen varren kunta Ruokolahden ja Joutsenon alapuolella.

Kommentit

Susi puhutti

Mainitusta A-studion lähetyksestä muuan päätoimittaja "näki erinomaisesti sen, kuinka erilaiset metsästäjien ja susien suojelua ajavien kannat ovat". Päätoimittaja valitsi puolensa ja heittäytyi metsästäjien kelkkaan?

Haastateltu "Suomen Luonnonsuojeluliiton" toiminnanjohtaja Leo Stranius mm. "puhuu vajaasta 150 yksilöstä". Päätoimittajan mielestä syksyn laskennan lailla "Suomessa on tällä hetkellä susia reilusti yli 200, jopa enemmän". RKTL:n - jonka lukuihin päätoimittaja muuten tuntui luottavan - tuoreimman eli vuoden 2014 helmikuun arvion mukaan talvikanta nyt vain sattuu olemaan 140-155 sutta. Itse ohjelmassa todettiin useaan kertaan Straniuksen olevan Luonto-Liitosta!

"Imatralainen Marko Lind totesi samassa ohjelmassa, että ilman toimenpiteitä voimaan tulee korpilaki." Lind myös "sanoi ääneen tosiasian, joka nähtiin jo muutama vuosi sitten". Ja vielä hiukan tarkentaen: "...jos asiaa ei voida hoitaa laillisia teitä, sudet alkavat aivan ihmeellisesti hävitä". Tässä kohdassa päätoimittaja on puolueeton tiedonvälittäjä eikä kommentoi.

Terho Poutanen Imatralla 1.2.2015

Viite:
Ari Toivanen: Susi puhuttaa taas [Pääkirjoitus]. - Vartti Etelä-Karjala 14.1.2015, s. 6.

Susi on ihana :)

En todellakaan tykkää metsästäjistä, siis niiden HARRASTUKSESTA.

Olen hiihtoreissulla ukkoni ja koirani kanssa saanut seuraksemme suden, Somerniemellä joskus 70-luvulla. Kummatkaan ei pelännyt toisiaan, vain nuori koirani tuli ukon ja minun väliin kulkemaan. En ymmärrä miksi niitä vihataan, ja jos nyt jokainen joka on nähnyt suden nostaa kätensä pystyy, niin pienimäärä käsiä nousee.

Rakastan koiria, ja pidän niistä huolta, ei pääse susi kimppuun tai menen potkaisemaan sutta persuksiin :D siis JOS vielä onnistun suden luonnossa tapaamaan.

Mikä ihme se on, että sudet näyttäytyvät jo pihapiirissäkin, kas kun nuo metsästäjäURHOT ovat metsästäneet susien luonnollisen riistan lähes perikatoon, ja vielä ovat kateita sudelle jos se HEIDÄN riistaa tulee metsästämään.

Mutta tämähän on vain oma mielipiteeni, tosin jouduin Lepsämässä seuraamaan näitä möliseviä, tunteettomia URHOJA liiankin kanssa, kunnes metsän omistaja kielsi heiltä metsästyksen metsässään :D