Talviretki Bergslagenin luontoon

Käyttäjän tepo kuva

Vajaan tunnin päästä voimme kotisohvalla aloittaa Bergslagenin luontoon tutustumisen. Keskiruotsalaisen metsän lisäksi näemme varmaan jonkin metsän ylle kohoavan teollisuusrakennuksen merkkinä alueen kupari- ja rautamalmikaivoksista. Hiihdon MM-kisat jatkuvat Falunissa ensi kuun alkuun saakka.

Aiheen edellä olevaan antoi ampumahiihdon MC-kisat Oslon Holmenkollenilla. Miesten viestiä 15.2. selostanut (Yle TV2 klo 16:40) Jussi Eskola kertoi matkalla hotellista Holmenkollenille näkemistään valkohäntäpeuroista. Laji mainittiin kahten kertaan.

Valkohäntäpeuraa eivät Norjassa muut ole tavanneetkaan. Kun hirvi ja poro jätetään pois laskuista, mahdollisia ”valkohäntäpeuroja” ovat metsäkauris, saksanhirvi ja kuusipeura. Veikkaan kuusipeuraa, joka on Norjassa istutustulokas kuten Suomessakin. – Lajinimet tässä ovat vanhoja ja vakiintuneita.

Komeimmat talviurheilulähetysten eläinkuvat muistan nähneeni Rukan kisoissa Paavo Noposen aikaan. Tosin en osaa sanoa, olivatko TV-ruudun riekko ja muut eläimet livenä vai olivatko ne peräisin varhaisemmista otoksista ja vain sijoitettu – onnistuneesti! – suoraan lähetykseen.

Vuoden 1992 Albertvillen talviolympialaisista muistan gemssin. Kisojen maskottina olleen gemssin (ransk. chamois) suomennos oli Seppo Kannaksella kovin monisanainen, mutta kävi loppujen lopuksi mahdottomaksi.

Terho Poutanen

Kommentit

Mihin luontoon?

"Nationalarenan Lugnet anses av många vara en av världens bästa anläggningar för stora mästerskap." Joopa joo, 50 kilometriäkin hiihdetään pientä rinkiä. Tämä on "katsojaystävällistä"!