Nyt on (viimeinen) aika auringon!

Käyttäjän tepo kuva

Aurinkosähköstä povataan kansansähköä. Riippuu näkökulmasta, onko läpimurrossa pääasia ollut luonnonsuojelu vai bisnes, toimittaja kirjoittaa.

”Raporttien mukaan maailmalla 96 prosenttia uusiutuvan energian investoinneista menee lähivuosina aurinkoon ja tuuleen ja vain 4 prosenttia bioenergiaan. Meillä tehdään juuri päinvastoin.” (Peter Lund, Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori)

”Uskon, että meille tulee lähivuosina tuhansia ja jopa kymmeniätuhansia [aurinkosähkön] pientuottajia. Erityisesti omakotitaloja, kerrostaloja ja liikekeskuksia.” (Jukka Leskelä, Energiateollisuus ry:n johtaja)

Saksa on rakentanut aurinkosähkön tuottamiseen 40 000 megawatin ja Tanska yli 500 megawatin kapasiteetin. Suomen koko kapasiteetti on alle 10 megawattia eli saman verran kuin aurinkopaneeleita asennettiin viime vuonna Nanjingin rautatieaseman katolle. Saastesumuistaan herännyt Kiina on nopeati noussut aurinkoenergian hyödyntämisen suurvallaksi.

Öljy-yhtiö Neste sijoitti joskus 1980-luvulla vaihtoehtoisiin energiaratkaisuihin. Syntyi NAPS, Neste Advanced Power Systems. NAPS:n aurinkopaneelit olivat maailmanluokkaa – nyt luen päivälehdestä, kuinka ”Suomi oli johtajia paneelien kiinnitysratkaisuissa”.

Muistan sopineeni NAPS:n johdon kanssa, että he esittelevät yrityksensä tuotteita Pertti Salolaiselle vaikka ennen Salolaisen aamukoneen lähtöä. Aika oli 1990-luvun alkupuolisko ja Salolainen oli ulkomaankauppaministeri Ahon hallituksessa.

Luonnonsuojeluliitto ei onnistunut saamaan Salolaista NAPSiin ja koko juttu unohtui. Unohtui se muiltakin. ”Jos olisi vain pidetty kiinni kuin kohoavasta ilmapallosta, tämä voisi olla meillä jo neljän miljardin euron ja 15 000 työpaikan alue”, Peter Lund sanoo.

Terho Poutanen 18.3.2015

Viitteet:
Janne Toivonen: Aurinkosähkö tekee läpimurtoa.- Helsingin Sanomat Kotimaa 15.3.2015, A 10.
Janne Toivonen: Aurinko muuttaa energiamarkkinat. - Helsingin Sanomat Kotimaa 16.3.2015, A 12.