Malta jatkaa kevätmetsästystä

Käyttäjän tepo kuva

Viime viikonvaihteessa Malta näytti, ettei se elä tätä päivää. Kansalaisaloitteen pohjalta suoritetussa kansanäänestyksessä se päätti jatkaa lintujen kevätmetsästystä.

Maltalaiset – saarilla on noin 10 000 metsästysluvan haltijaa – saavat kansanäänestystä seuraavana päivänä alkaneella metsästyskaudella ampua 11 000 turturikyyhkyä ja 5 000 viiriäistä oikein luvan perään. Malta onnistui saamaan EU:n jäsenyysneuvotteluissa moisen poikkeaman lintudirektiiviin.

Äänestys osoitti, kuinka maltalainen metsästysjärjestö Federazzjoni Kaċċaturi Nassaba Konservazzjonisti (FKNK) on mahtava poliittinen voima. Äänestys otettiin saarivaltiossa muutoinkin vakavasti: Air Malta kuljetti äänestämään oikeutetut Maltalle 6.-11. päivä huhtikuuta ja Maltalta pois 11.-19.4. hintaan 70 euroa per ääni.

Äänestys numeroina: Äänioikeutettuja oli 338 446 ja hyväksyttyjä ääniä annettiin 253 158. Kevätmetsästyksen jatkamisen kannattajat voittivat 2 220 äänellä – niukasti, mutta kuitenkin.

Mitä Maltan kansanäänestyksellä on tekemistä Suomen luonnon kanssa? Paljonkin! Meillä on lintudirektiivin kanssa omat kevätmetsästysongelmamme. Ainakin vielä tänä keväänä Suomeen lentää vain muutamia turturikyyhkyjä ja viiriäisiä!

Terho Poutanen 14.4.2015