Onko mustasatulamörsky?

En ollut koskaan aiemmin nähnyt tämmöistä sientä..kysellen joku esitti,että voisi olla mustasatulamörsky..kyllä oli outo nimikin!-Kasvoi kylätien reunassa,melko kuivalla paikalla..kuvattu 6.8-15

Kommentit

Re: onko mustasatulamörsky?

Tässä vähän lisätietoa Luonto-portin sivuilta jossa oli samannäköinen tapaus.

"Kuvassa on joku mörskylaji (Helvella) ja tässä tapauksessa tärkein erottava tekijä näillä mustilla “hiippahattuisilla” näkyy huonosti eli jalka. Olen näkevinäni kuitenkin, että siinä on pystysuuntaisia uurteita tai lokeroita, joka veisi lajin mustamörskyksi (Helvella lacunosa). Jos jalka on uurteeton ja liereä, se olisi mustasatulamörsky (Helvella atra). Todennäköisin vaihtoehto siis on mustamörsky, joka on ruokasienenäkin aivan kelpo ilman esikäsittelyä. Laji on yleinen ja kasvaa mm. tien pientareilla, pihanurmikoilla ja puistoissa, myös kangasmastossa sen voi löytää, usein kuluneilta ja vähän ravinteisemmilta paikoilta polkujen vieriltä esimerkiksi."

Eli kun jalka on uurteinen se olisi mustamörsky.

Re: mustasatulamörsky

Kyllä tämä siltä näyttää kun vertasin nettikuviin.

Kiitos vastauksesta!

Mie en löytänyt "kunnollista" kuvaa,mut sanallisen kuvauksen perusteella vois olla..onkohan tää miten yleinen? En ole tosiaan aiemmin tätä nähny..

Re: mustasatulamörsky

Jos on mustasatulamörsky se on harvinainen, silmälläpidettävä (NT) laji. Lähilaji mustamörsky on hyvin samannäköinen, yleisempi laji. Mustasatulamörsky on kalkinsuosija.