Kääpä

29.8-15 Liesjärvi
Tämä iso resupinaattinen= alustanmyötäinen, kääpä kasvaa Liesjärven kp:ssa kuusimaapuulla. On valloittanut koko rungon alapinnan runsaan 2 metrin matkalla. On monivuotinen, tällä viisi vuosikerrosta. Paksuimmasta kohtaa lähes 10 mm paksu, reunat ohuet. Kasvaa kuoren päällä.
Pillejä 4-6 mm:llä. Melko voimakkaan hajuinen, maku kitkerähkö.
Kääpäkirjasta löysin yhden varteenotettavan ehdokkaan, korkkikerroskäävän. Oikeastaan kaikki muut tuntomerkit sopii paitsi haju ja maku ei oikein täsmää. Kasvupaikka tyypillinen korkkikerroskäävälle. Laji kasvaa koko maassa mutta on hyvin harvinainen. Silmälläpidettävä laji (NT).
Liesjärven kääpäinventoinnissa syksyllä 2008 korkkikerroskääpää ei mainita, eli olisi uusi laji alueelle.
Tiedän, että lopullinen lajimääritys vaatii mikroskooppi tutkimuksen itiöiden osalta. Minulla ei siihen ole taitoja. On minulla tiedossa henkilö kelle voin näytteen lähettää.
Olisko jollain omien kuvien joukossa kuvaa korkkikerroskäävästä?
Netistä muutaman lähes samanlaisen kuvan googlasin.

Kommentit

Kuvia minulla ei ole, mutta

Kuvia minulla ei ole, mutta kysymys on: mitä on tapahtunut mainiolle Sienipolku -sivustolle jossa oli erinomaista tietoa sienistä ja käävistä? Onko se lopettanut toimintansa vai onko osoite kenties muuttunut?

Re: Kuvia minulla ei ole, mutta

Joo. Sienipolkua kaipaan minäkin. Se kaatui joskus keväällä.
Kotihiiri toimii edelleen ja sieltä löytyy tietoa Sienipolun ongelmista. Esim. Tiedotuksia> Polulta polulle
Tässä viimeisin korjaukseen liittyvä Jouko Salosen viesti.
"P.S - koitan nyt tänään tp 6.8 selvittää mitä on tehtävissä. Laitan vaikka tänne tietoa mitä sain selville.
P.P.S - Sain palvelua ylläpitävän konesalin selville ja olin sinne yhteydessä. Sitouduin maksamaan korjauksen. Selvittelevät vikaa parhaillaan. (P.P.P.S. Ettei tule väärinkäsityksiä, en ole mitenkään erityisen varakas tai rikas ihminen mutta olen ollut onnekas ja saanut olla sen verran töissä, että voinen tuon kuitenkin tilipäivänä maksaa. Pyysin, että pysyisivät kohtuudessa"

Kohta kuukausi kulunut, ei taida ihan helpolla tulla kuntoo. Tai sitten on jostain muusta kysymys.

Tämän mun käävän kuvia ja tuntomerkkejä lähetin Sienipolun "kääpäasiantuntijalle" Lupille. Hän oli sitä mieltä, että kyseessä on korkkikerroskääpä.