Ikosaioninen ilmastonmuutos

Käyttäjän tepo kuva

Viljo Erkamo kehitteli 1950-luvulla termin ”ikosaioninen ilmastonmuutos” kuvaamaan 1930-luvun lämpökautta Suomessa. Jostakin syystä termi on unohdettu ja tuntematon esimerkiksi Ms/Mr Googlelle.

Muistanko termin nimen väärin? (Olen asunnon putkiremontin ja asunnon vaihtamisen yhteydessä pienentänyt kirjastoani radikaalisti! En osaa kreikkaa, mutta ”aioninen” viittaa kauteen tai ajanjaksoon ja myös ”ikos” kuulostaa kreikalta.)

1930-luvun lämpökausi oli kuitenkin todellinen. ”Ei Viipuris millokaa pyykkipäivän satant”, muistelee Kannaksen evakko. (Tosin pyykinpesuun ei sadepäivänä käytykään!) Kesät olivat vuosikymmenen loppupuolella lämpimiä. ”Terijoen kesä 1930-luvulla” elää Facebookissa.

Anto Leikola kirjoitti äskettäin toisessa yhteydessä: ”...Wikipedian tekstit, joita olen selaillut, ovat puutteellisia, elleivät suorastaan virheellisiä. Monasti vain huomautetaan, että täydentäköön tätä ken haluaa.” Internetin verkkosivujen määrä ylitti miljardin vasta runsas vuosi sitten, joten ikosaionista kertovaa on vielä odotettava.

Viljo Erkamo ja ikosaioninen ilmastonmuutos eivät ole kertaakaan sattuneet silmiin eivätkä korviin ilmastonmuutoksesta viime vuosina käydyssä keskustelussa. Kuitenkin hänen väitöskirjansa löytyy monista Ms/Mr Googlen ylläpitämistä kirjaluetteloista: Allgemeine Klimageographie, Carbon Dioxide and Environmental Stress, Interacting Stress on Plants in a Chasing Climate...

Terho Poutanen 28.11.2015 Kaksi päivää Pariisin ilmastokokoukseen.

Viite:
Anto Leikola: Tietosanakirjat eivät olleet anonyymeja.-- Helsingin Sanomat Mielipide 13.11.2015.

Kommentit

Google löysi ikosaionisen

Hakukone Google on löytänyt ikosaionisen ilmastonmuutoksen. Ei kuitenkaan täältä, vaan pagistaan-sivustolta, jolla seurataan blogeja.

20:nnen vuosisadan ilmastonmuutos

Sain sähköpostiviestin blogikirjoitukseni löytäneeltä. Siinä on tämä ikosaionisen ilmastonmuutoksen suomennos: 20:nnen vuosisadan ilmastonmuutos. Kiitos!