Mommolanjoki 2

9.1-16
Kävin tänään uudestaan Mommolanjoella. Nyt mukana oli jalusta. Kokeilin eri suljinajoilla ja aukoilla. Tässä aukko f/22, nopeus 1/4s. Isoarvo 100. Miltä näyttää? Olisko pitänyt käyttää nopeampaa suljinaikaa, tai jotain toista aukkoarvoa, jolloin vesi ei näyttäisi tältä. Mun mielestä näyttää jotenkin luonnottomalta.
Hyvin paljon kuitenkin juuri virtavaa vettä, etenkin koskipaikoissa, kuvataan näin.

Kommentit

Valotus on hyvä mielestäni

ja sekä tummat että vaaleat värit ovat sävykkäitä. Virtaava vesi näyttää hyvältä näin. Jos kuva on otettu polttovälillä 10 mm, niin onkohan tässä jo rajattu reilusti kuvakulmaa? Padon yläreuna on vesikuvion lisäksi hallitseva elementti, joten sen voi mielestänii kääntää suoraan ihan rajaamalla, tosin transform -> distort voisi myös toimia, jos siis käyttää photoshoppia. Vasemmalla etuallalla oleva valkoinen saareke on suht suuri ja vasenpainoisuutta korostaa vielä oksa. Kuva siis paranisi vielä, jos sen kääntää peilikuvaksi horisontin suunnassa. Kääntäminen kun ei pilaa kuvaa mitenkään, kun kelpaa vaikkapa vuoden luontokuvaksi ; ))

polttoväli

Kiitos kommentista urpole
Kuva on otettu 10 mm polttovälillä, eikä ole rajattu jälkeenpäin. Mulla ei ole niitä hienoja kuvankäsittelyohjelmia, kun ovat vieraskielisiä. Picasalla olen tehyt sen minkä sillä pystyy , tai olen nähnyt tarpeelliseksi.
Muurista vielä. Voi olla, että se ei olekkaan vaakasuorassa, se kun on rakennettu jo 1700-luvun puolivälissä. :))

Itse välttelen Google-palveluita - ohessa syy.

Kun lataat, lähetät tai tallennat sisältöä Palveluihin tai niiden kautta tai vastaanotat sisältöä Palveluista tai niiden kautta, annat Googlelle (ja yhteistyökumppaneillemme) maailmanlaajuisen oikeuden käyttää, ylläpitää, tallentaa, jäljentää, muokata, välittää, julkaista, esittää ja levittää kyseistä sisältöä, asettaa sitä julkisesti esille sekä luoda siitä johdannaisteoksia (esimerkiksi teoksia, jotka syntyvät kääntämällä, sovittamalla tai tekemällä teokseen muita muutoksia, joiden avulla sisältö saadaan toimimaan Palveluissa paremmin). Tämä käyttöoikeus on tarkoitettu yksinomaan Palveluiden ylläpitämiseksi, markkinoimiseksi ja parantamiseksi sekä uusien palveluiden kehittämiseksi. Tämä käyttöoikeus pysyy voimassa vaikka lopettaisit Palveluiden käytön, ja se koskee esimerkiksi yritystietoja, jotka olet lisännyt Google Mapsiin. Joissakin Palveluissa saatetaan tarjota keinoja poistaa kyseiseen Palveluun lähetettyä sisältöä. Lisäksi joidenkin Palveluiden ehdot tai asetukset rajoittavat oikeuttamme käyttää kyseisiin Palveluihin lähetettyä sisältöä. Sinulla on velvollisuus varmistua siitä, että sinulla on kaiken Palveluihin lähettämäsi sisällön osalta tarvittavat oikeudet tässä määritellyn käyttöoikeuden luovuttamiseen.

Automaattiset järjestelmämme analysoivat sisältösi (mukaan lukien sähköpostit), jotta ne voivat tarjota sinulle merkityksellisiä tuotteiden ominaisuuksia, kuten räätälöityjä hakutuloksia, juuri sinulle sopivaa mainontaa sekä roskapostin ja haittaohjelmien tunnistamista. Tämä analyysi tehdään sisältöä lähetettäessä, vastaanotettaessa ja tallennettaessa.

Jos sinulla on Google-tili, voimme näyttää Palveluissamme, mukaan lukien mainoksissa ja muissa kaupallisissa yhteyksissä Profiilisi nimen ja kuvan sekä Googlen sovelluksissa tai Google-tiliisi yhdistetyn kolmannen osapuolen sovelluksissa tekemäsi toimet (kuten antamasi +1:t, kirjoittamasi arvostelut ja lisäämäsi kommentit). Noudatamme Google-tilissäsi määrittämiäsi jakamis- ja näkyvyysasetuksia. Voit esimerkiksi valita asetukset niin, että nimeäsi ja kuvaasi ei näy mainoksissa.

Palvelukohtaisissa tietosuojakäytännöissä tai lisäehdoissa on lisää tietoja siitä, kuinka Google käyttää ja tallentaa sisältöä eri Palveluissa. Jos lähetät meille Palveluita koskevaa palautetta tai ehdotuksia, saatamme käyttää palautettasi tai ehdotuksiasi ilman, että tällaisesta käytöstä syntyisi meille velvoitteita sinua kohtaan.

Re: Mommolanjoki 2

Hei Kaimaani! Pääsin kysymyksesi takia tutustumaan kameraani entistä tarkemmin. Jäi ymmärtämättä, mitä tarkoittaa nopeus 1/4s. Nopeuden yksikköhän ilmaistaan yleensä suureella matka/aika. Pojaltani sain ehdotuksen, että tulisi käyttää termiä "valotusaika". Kiertämällä Nikonin yläkiekkoa "MASP" kohdasta A kohtaan M löysinkin käyttämäsi arvot. A-kohdassa (Automatic?), jota yleensä käytän, valotusaika merkittiin sekunteina käyttäen ("tuuma")merkkiä: 30" ja aukko vastaavasti F22. Kiekon asennolla M (Manual?) sain muutettua "suljinajan" arvosta 1/4 arvoon 1/8 valotusajan muuttumatta, mutta ottamani kuva jäi täysin mustaksi.

Koski

Kiitos kommenteista aa41 ja ikänahikas. Nopeus, valotusaika, suljinaika, rakkaalla ....
Tuo käyttämäni "nopeus" tuli siitä kun Picasa käyttää sitä termiä.
Olen yleensä erittäin tarkka siitä, että kaikki mikä kuvassa kuuluisi olla suorassa, kuten horisontti, rakennukset jne, ne suoristan. Tässä kuvassa patomuurin vinous ei minua häirinnyt niin, että olisin siihen kiinnittänyt huomiota. On totta, että suorassa oleva muuri näyttää paremmalta. Onko se sitten todellinen tilanne kuvanottohetkellä onkin jo toinen juttu.
Tässä muurin takakulma loittonee kamerasta sekä sivu-, että syvyyssuunnassa. Suorassa olevassa kuvassa takakulma on todellisuutta liian lähellä kameraa. Sitä ei muut kuvaa katsoessaan voi tietenkään tietää. Menikö vaikeaksi?☺

oikaisu

Kokeilin omalla koneella oikaisua photoshopissa. Onnistuu ihan hyvin nostaa lähempi kulma tasaan toisen kanssa. Silti vähän oudoksi jää , kun pato näyttää korkeammalta ,kuin ympärillä oleva maasto. Pystyyköhän tätä kuvaa ottamaan korkeammalta?

Tuota

Minusta ainakin vesi näyttäähyvältä. Ei sen tarvitse (maitoa) olla. kokeilitko puolta lyhyempää? Tämä on kyllä aika sopivaa. Ainoo mikä tässä kuvassa vähän kiusaa ,on tuo putouksen "vinous". Puut ovat kyllä suorassa , niin ,että sitä on huono korjata.

Kiitos tuota siitä,

että tässä opintopiirissä saadun opin jälkeen löysin melkein omin päin (poika auttoi löytämään) Nikon 5100 -kamerastani napin, josta painamalla pääsen muuttamaan vaikkapa ISO-arvoa (valoherkkyyttä?). Kaimaanin kuvaan mennäkseni putouksen tai ainakin taustalla näkyvän rakennelman vinous osuu myös minun silmääni - auttaisikohan kuvan oikean laidan perspektiivin muuntaminen ylemmäs?