Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

rahapuu,

Crassula ovata, Somerolla 12.1.2016 klo 19:02, siirrettynä ikkunalta kukkapöydälle tuvan nurkkaan mittausmerkiksi kohtaan, johon aion tilata kameran jalustapöydän (Table for Copying Works 92 x 49 x 68 cm). Pöydälle tulisi Kaiser RS 1 jalusta (Copy Stand Code N:o 5511) ja kirjan pitäjä (Book Holder 5904) valokopiointia varten. Pienten kohteiden, esimerkiksi sammalien lehtien ja jäkälien kotelomaljojen pienialaista kuvausta varten olen silmäillyt Nikon 5100 kameraani Sigma EOS 105 mm makro-objektiivia. Tällaiseen tarkkuuskuvaukseen vaadittaneen vielä tasainen valaistus (LED?) molemmin puolin. Tarkkoja hintoja en ole vielä kysellyt, mutta rahaa menee. En ole koskaan nähnyt rahapuun kukkivan luonnossa, enkä ikkunallanikaan. Toivon, että saan joskus kuvata pienet kukatkin, joita olen nähnyt kirjoissa ja netissä. Vaikka hankin laitteiston eläkerahoistani, teen sen mielelläni Kansalaisten kasvilenkkiyhdistys ry:n >jäsenhankintakampanjan< tukemiseksi. Jäsenet ja muutkin saavat seurata miehen laadun parannusta viime hetkillä. Tarkentunut lajien tunnistus tullee edesauttamaan yhdistyksemme tavoitteiden toteutumista Luomuksen >Hatikassa< ja sitä kautta Lajitietokeskuksessa. Olen iloissani Luonnonkuvauksen opintopiirin toiminnan virkistymisestä. Urpolen kommentti Googlesta kosketti asiaa, jota täytyy miettiä tarkkaan. Onko kellään pikakommenttia aikomuksistani, ennen kuin teen ison virheen. Kantapäät ovat minulle tutummat työvälineet.

Kommentit

Sisäkuvausta

Taustaksi kulmaan voisi hankkia kaareksi taivutettavan mattavalkoisen 200cm x 200 cm levyn, jolloin seinään ei syntyisi niin helposti varjoja. Kohde myös irtoaisi paremmin taustataan.

Pienten kasvien valaisuun riittää pari kylmänä pysyvää kohdevalaisinta kummallakin puolella, 80 gr monituspaperi teipillä varjostimeksi ja valon määrää säädetään etäisyyttä muuttamalla.

Kameran omalla salamalla ei sisäkuvauksessa ole juuri mitään virkaa tai tarkoitusta. No, jos kamera on automaattiasennossa, niin ilmoittaahan oma salama esiin pompsahtamalla, että valoa on liian vähän. Mutta linssin suunnasta tuleva valo on harvoin eduksi kuville.

Valoa on kuitenkin oltava riittävästi, että kuvista tulee teräviä. Ja lampuissa on nykyään värilämpötilatkin merkitty, joten parin kokeilun jälkeen varmasti löytyy sopivia.

Re: Sisäkuvausta

En ole saanut vielä fotofirmalta vastausta tarjouspyyntööni, joten hyvät neuvot suunnitteluvaiheessa tulivat otolliseen aikaan - kiitos!

Re:rahapuu

Hyvä ja selkeä kuva kohteesta. Miten vanha rahapuusi on? Minullakin oli kerran rahapuu. Onnistuin säilyttämään sen hengissä 5-6 vuotta. Sitten se vaan yhtenä päivänä pudotti lehtensä ja sen tarina oli sitten siinä. Syy lehtien varisemiseen jäi pimentoon.
Noihin välinehankintohin en osaa ottaa kantaa, ovat niin tilanne ja henkilökohtainen asia.

rahapuun ikä,

- kysyin vaimolta. Tämä runko on kuulemma toistakymmentä vuotta vanha ja säilyy, kun ei hoida liikaa. Liian suureksi kasvua voi hillitä oksan kärkiä leikkaamalla. Leikatut kärjet juurtuvat helposti vesilasissa, ja uusia versoja saa pian ruukkumultaan istutettuina.

Laitteet

Digikamera nyt ei tarvitse kovin kummosia valaisimia ,koska valon värin voi muuttaa miksi tahansa. Kameran omaan salamaankin voi laittaa jonkun ,vaikka rahkapurkin eteen ,että valo on tasaista. Kyllähän kamerakauppias on valmis myymään parintonnin ledvalaisimia. Valon määrä ei ole ratkaiseva ,koska kamera on jalustalla ,eikä kasvi liiku.Metsässä olen joskus käyttänyt paria pientä ledtaskulamppua valaisuun. Fagebookin kameratorilla on tuollaisia macroja vähän käytettyinä lähes viikottain,hinnasta jo puolet pois.

Kiitos ikänahikas!

Kokeilen ehkä ilman valoja. Voin pyytää nettikuvan kera Fototekniset Oy:ltä tarjouksen ennen kaupan vahvistamista.

Laitan vielä lisälinkin,

jos vaikka kamerakauppias kiinnostuisi tulemaan tukijäseneksi:
>Liittymishakemus<.