Saimaalle ajetaan geoparkia talouselämän ehdoilla

Käyttäjän tepo kuva

Saimaa Geopark -hankkeen verkkosivut kertovat, että kysymyksessä onkin Saimaa Geomatkailukohteeksi -hanke. Englanniksi se on toki Saimaa Geopark -projekti.

Eihän siinä ole mitään moitittavaa, jos talouselämäkin innostuu luonnonsuojelusta – päinvastoin. Mutta: Suomen luonnon ja geologian päivän seminaarissa Imatralla (27.8.2016) Saimaa Geopark -hankkeen projektipäällikkö ja seminaarissa Imatran kaupungin edustajaksi hankkeessa esittäytynyt henkilö toistuvasti kielsivät geoparkin olevan mikään suojelualue. Aivan kuin he olisivat lukeneet Maaseudun Tulevaisuutta juhannusaattona 1977!

Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy:ssä majaansa pitävä Saimaa Geomatkailukohteeksi -hanke laatinee Saimaa Geopark -hankkeena pääsyhakemuksen Euroopan geopark -verkostoon. Jos hakemus hyväksytään, Saimaan geoparkista tulee samalla osa UNESCO Global Geoparks -verkostoa.

UNESCOn geoparkilla pitää olla hoito- ja käyttösuunnitelma, johon sisältyy myös luonnonsuojelu. Suunnitelman toteutuminen tarkastetaan neljän vuoden välein. Jos geoparkin hoidossa tai käytössä on tyritty, lentää verkostosta kuin leppäkeihäs, eikä UNESCO-statusta voi sen jälkeen hyödyntää matkailussa.

Terho Poutanen 30.8.2016