Pistiäiset ja liitokiekkoilijat sovussa

Käyttäjän tepo kuva

Kun suomalaiset loppukesällä peloteltiin puolikuoliaiksi pistiäisillä ja muilla ihmisiä vaanivilla luontokappaleilla, oli rauhoittavaa lukea imatralaisia ohjeita liitokiekkoilijoille!

Imatralla Mikonpuiston liitokiekkoradalle väylän 6 avauspaikalle ilmestyi joskus keväällä ilmoitustaulu: ”Huom! Nuo hyönteiset ovat rusomuurarimehiläisiä. Ne ovat ihmisille vaarattomia, eivät pistä eivätkä pure. Ne häviävät itsekseen muutaman viikon sisällä eli heitelkää kaikessa rauhassa. Kesäterveisin liikuntapaikkamestari Urpo Tiainen.”

Paikka on voimalinjan laidassa hiekkaisella kummulla. Keväisin maanpinta aurinkoisella säällä kuhisee maamehiläisinä tunnettuja pistiäisiä. Pelaajat pidettiin rauhallisina asiallisella tiedotuksella. Kolme vuotta aikaisemmin vastaavanlainen ”ampiaisten invaasio” sulki uimarannan Kuopiossa!

Rusomuurarimehiläinen on Suomeen parhaillaan levittäytyvä pistiäislaji. Suomen ensimmäinen havainto lajista on Imatralta. En tiedä, onko Mikonpuiston liitokiekkoradan tiiauskummulla rusomuurarimehiläisiä, mutta Luonnontieteellisen keskusmuseon pistiäisasiantuntija Juho Paukkunen on 2014 määrittänyt juuri tältä kummulta pajukkomaamehiläisiä, pajukkokiertomehiläisiä ja yhden hiekkaverimehiläisen.

Terho Poutanen 8.9.2016

J.K. Pistiäiset tulivat mieleen, kun eilen illansuussa mökkipihalla pistiäisistä olivat liikkeellä vain muutama kimalainen – nekin lähinnä kukkiin ”nukahtaneina”, vaikka lämpötila oli vielä +17,2 astetta. Pihapolulle lankeaviin viimeisiin auringonsäteisiin oli tullut lämmittelemään noin 35-senttinen ”tosipistiäinen”. En viitsinyt ottaa sitä ämpäriin ja kantaa kauemmaksi. ”Etsi nyt mukava kolo, ennen kuin kangistut”, olisin sanonut kasvillisuuteen liukuvalle, jos se vain olisi jotakin kuullut.