Lakkakääpä

2010 lokakuun lopulla löysin tämän lakkakääpää kasvavan kannon liesjärven kansallispuistosta. Kanto oli silloin noin kolme metriä korkea. Siitä ajasta on kulunut kuusi vuotta ja kanto on lyhentynyt huomattavasti. Kääpä sensijaan on voimissaan. Kuvissa olevat on komeimmat itiöemät , tänävuonna erityisen runsas kasvusto. Viimevuonna en kääpää kannolla nähnyt, muina vuosina pieniä itiöemiä.
Miksi lakkakääpä ei leviä läheisiin kuusiin joita on runsaasti? Minulla on pari muutakin lakkakääpä kohdetta joissa laji on uskollinen alkuperäiselle kasvualustalle vuodesta toiseen. Lakkakääpä on siis yksivuotinen.

Kommentit

Tuota

Minullakin on täällä Hauholla kymmenkunta kantoa ,joissa kasvaa lakkakääpä. Oliskohan kolmisenkymmentä yhteensä. Parhaassa kahdeksan ,viimevuonna. Ja huom , kaikki kasvavat koivunkannoissa.

niinpä

Mistähän mahtaa johtua, että siellä hämeessä lakkakääpä kasvaa enimmäkseen koivulla? Mulla taitaa olla yksi löytö koivulta, pihlajalta ja tuomelta kaikki muut isoilta kuusenkannoilta sekä pari kasvustoa konkelossa olevalta kuusen rungolta.