Suomi 100 -juhlavuoden siivekäs haaste

Käyttäjän tepo kuva

Monet luontoa tarkkailevat ihmiset pitävät kirjaa havainnoistaan. Heille ja kaikille luonnosta ja linnuista kiinnostuneille Raaseporin lintuharrastajat Lullula esitti vuodenvaihteessa valtakunnallisen haasteen: havaitsetko 100 lintulajia kotipiiristäsi vuoden 2017 aikana?

Haasteessa lintuja tarkkaillaan kotipihalla. Kun ”piha” on eri ihmisillä erilainen, raaseporilaiset ovat yhdenmukaistaneet havaintopaikat kehittämällä ”kotipiirin”. Se on ympyrä, joka ulottuu 400 m kotiovelta joka suuntaan. Kotipiiri ei siis ole oma tontti tms., vaan kaikille samankokoinen alue. Sekä vakinainen asunto että esim. kesämökki hyväksytään. Samalla henkilöllä tai perhetaloudella voi olla juhlavuoden talkoissa useampia kotipiirejä, joista kuitenkin tulee pitää erillisiä lajilistoja. Lajien ei tarvitse olla saman henkilön havaitsemia. Kukin kokoaa omat lajinsa http://www.tringa.fi/kisa/ -sivustolta löytyvään luetteloon.

Nyt kun tammikuu alkaa lähetä loppuaan, mukaan on ilmoittautunut noin 350 pihaa eli kotipiiriä. Yhteensä niillä on havaittu jo yli 100 lintulajia. Runsaslajisimmat pihat tähän aikaan vuodesta löytyvät avomeren tuntumasta, Paraisilta ja Helsingin Lauttasaaren eteläosasta. Kummassakin paikassa on yli 40 lintulajin kotipiirejä.

Olen suurimman osan tammikuusta asustanut Imatralla paikassa, missä koski koko matkaltaan on kotipiiriäni. Parikymmentä merimetsoa viettää talveaan Vuoksella. Levittäytyessään aamuisin joelle kalastamaan ne eivät tule kuivan koskiuoman ylle, vaan auringon nousun aikaan lentävät kaivettua kanavaa seuraten. Näkisin ne, jos osaisin katsoa voimalaitoksen suuntaan oikeaan aikaan. – Merimetso on toistaiseksi yksi ”ässistä” eli lajeista, jotka on havaittu vain yhdessä kotipiirissä: Jorma Tenovuon kotipiirissä Paraisten Utössä.

Terho Poutanen Imatralla 27.1.2017