Turve – vaihtoehtoinen totuus

Käyttäjän tepo kuva

Päivän lehdessä 100-vuotista itsenäisyyttä juhliva Suomi-neito julistaa: ”Suomessa asuu maailman hölmöin kansa?” Se, onko kysymysmerkki paikallaan, ei selviä sivun mittaisesta tekstistä.

Ingressi paljastaa 99-vuotiaan Suomen nykytilan: ”Pohjolassa asuu kansa, joka lakkauttaa poliklinikoita, supistaa koulutusta ja velkaantuu korviaan myöten ostaakseen kallista energiaa ulkomailta, vaikka jalkojen alla on miljardiomaisuus.”

Mistä on kysymys? Laskin, että vasta 122. sana sanoo suoraan, mitä Suomen lippua heiluttava lipokasjalkainen, mutta aasinpäinen Suomi-neito mainostaa. Turvetta! Sitä voi ”arvoltaan verrata kansainvälisiin öljyesiintymiin”. Turpeemme on arvokkaampi kuin Pohjanmeren öljy. ”Se tekisi meistä rikkaampia kuin norjalaisista.” [Ilman muuta, koska se on Suomessa! Tekisikö se meistä rikkaampia kuin öljy norjalaisista, jää sanomatta.]

Kun ”turpeella nousee kansantalous, työllisyys ja Suomi suosta”, voi ympäristöongelmat ja ilmastonmuutokset unohtaa. Eikö juuri tämänkaltaista totuutta ole viime päivät kuultu Suuren Veden takaa?

Terho Poutanen 30.1.2017

Viite:
Turveinfo: Suomessa asuu maailman hölmöin kansa? (Mainos.) – Ilta-Sanomat 30.1.2017, s. 16.

Kommentit

Terävästi turpeesta

Ikijäärä kiinnittää hyvin huomiota epäterveeseen turvedätykseen. Kiitos!

Mainostettu turve

Sama kokosivun mainos oli eilen (1.2.) myös Helsingin Sanomissa.

Hmmmp, turve

Täällä Naantalissa lämpölaitoksessa on vuosittain poltettu keskimäärin 600 000 tn kivihiiltä ja 2000 tn raskasta polttoöljyä kaukolämmön, höyryn ja sähkön yhteistuotannosta. Ympäristöluvan mukaan piipusta lentää 150 tn pienhiukkasia ympäristöön ja laskeutuu tuulikulkeuman mukaan lähialueille. No, kaikki ei edes laskeudu, kun osa pitää pestä alas valkoisista puuseinistä ajoittain.

Samaan aikaan me Turun Seudun Veden asiakkaat pumppautamme n 59 000 000 litraa vuorokaudessa tamperelaisten hyväksi havaitsemaa ja kerran käytettyä vettä Kokemäenjoesta Virttaanharjuun ja toivomme, että se 500 tonnia elohopeaa, jonka Äetsän lipeätehdas Kokemäenjokeen 50 toimintavuotensa aikana jokeen syyti, ei kulkeudu metyloituakseen hiekkasuodattimeemme Virttaanharjuun ja kulkeudu edelleen juomaveteemme .

Enpä tiedä. Näiden rinnalla vähän huvittaa murheet turvesoiden puolesta. Muutamia kymmeniä tuhansia hehtaareita. Mikä murhe se on?

Onko moraalisesti parempi ostaa kivihiiltä laivalasteittain jostain muualta, jossa esim ympäristölainsäädäntö ei ole lähelläkään Suomen luokkaa?

Anteeksi, että olen kyyninen, mutta kyllä luonnon kannalta peli on jo menetetty. Luonto voitti. Miksi luulette, että risteilijäbusines käy nyt niin kuumana?