Marjanpoiminta verolle?

Käyttäjän tepo kuva

”Maaseutuväestöä tulisi myös verottaa mahdollisuudesta poimia marjoja toisten mailta, miksipä ei omankin maan sellaisesta hyötykäytöstä.” Moiseen päätyi Make, monesta yhteydestä tuttu kuvittaja ja kirjailija.

Maken Äijät mustikassa tulee olemaan ajankohtainen tänäkin Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Sarjakuvassa – jonka tarinan juoni ja loppuratkaisu jääkööt tässä paljastamatta – kahden marjamiehen retkellä nousee esiin kaikki marjastamiseen liittyvä poikasena kesän tienesteillä ostetusta pappatunturista marjametsään sopimattomiin asemiehiin. Unohtamatta korppeja, hirvikärpäsiä ja karhuja tai "aasialaisten muka-ammattilaisten pitkävartista kihveliä".

Varsinainen pommi on virkamiehen – vai lieneekö poliitikon – näköisen herran kommentit kuin yhteenvetona äijien marjaretkestä: ”Kyllä marjanpoimintaa pitäisi verottaa siinä kuin mitä tahansa ammattitoimintaa.” Nykyisin ammattipoimijatkaan kun eivät maksa veroja, mutta ”marjoja ostavat yritykset hoitavat verovelvoitteensa".

Entä me kotitarvemarjastajat? ”Kyllä siitä, että pakastin, jopa kaksikin, on täynnä yhteisen luontomme satoa, tulisi suorittaa korvaus yhteiskunnalle, onhan kysymys itsekkäästä riistosta.” Se siitä jokamiehenoikeudesta!

”Marjametsissä piilevää energiaa...maaseudun pienituloisetkin asukkaat saavat korvauksetta hyödyntää virkistysarvona kaupunkilaisia paremmin.” Siinä lisää perusteluja aivan tuohon alkuun siteeratulle maaseutuväestön verotustarpeelle!. ”Oikein olisi sekin, että ainakin metsäyhtiöt voisivat periä pääsymaksun metsiinsä hyökkääviltä marjastajilta.”

Elokuun 8. päivää vietetään juhlivassa Suomessa mustikkapiirakkapäivänä. Sitä ennen – jo kohta kuntavaalien jälkeen – keskusteluun nousevat hallituksemme rakenneuudistukset. Jos ne eivät ole leikkauksia, niin sitten veronkorotuksia. Ketä ja mistä verotetaan, kun ainakaan loistoveneitä ja moottoripyörtä ei tulla panemaan verolle?

Terho Poutanen, Arona 15.2.2017

Viite:
Make: Äijät mustikassa. Sarjakuvia ja piirroksia. – 26 sivua, Saarijärvi 2015.