Mihin lintuhavainnot joutuvat?

Käyttäjän tepo kuva

Näin viime lauantaina Puumalassa korpin maantiellä. Kirjasin havaintoni tiira.fi-sivustolle. Korppihavaintoni oli ainut viikonvaihteen lintuhavainto koko kunnassa!

BirdLife Suomi kannusti kaikkia lintuharrastajia retkeilemään viime viikonvaihteen EuroBirdwatch-tapahtuman aikana ja tallentamaan kaikki lintuhavainnot Tiira-lintutietopalveluun. ”Havaittujen lintuyksilöiden määrä ilmoitetaan koko Euroopan kattavaa yhteenvetoa varten kustakin maasta, joten jokainen havainto kannattaa kirjata." Tiedot Suomen havainto- ja osallistujamääristä ilmoitettiin sunnuntaina klo 16, joten havainnot pyydettiin kirjaamaan klo 15 mennessä.

Tiira on kaikille avoin lintutietopalvelu. Tiirassa voi pitää omaa lintuhavaintopäiväkirjaa ja selata lintuhavaintoja. Havainnot ovat " tärkeitä lintuyhdistysten suojelu- ja tutkimustyölle".

Liikuin viikonvaihtessa muuallakin kuin Puumalassa. Sulkavalta merkitsin seitsemän havaintoa, joiden lisäksi Tiiraan ilmoitettiin Sulkavalta vain yksi havainto (tyllistä). Sulkavalla näin kolmessa paikassa räkättirastasparvia, mutta en jäänyt lintuja laskemaan. Olisi kannattanut, sillä koko Etelä-Savossa tehtiin vain kahdeksan räkättihavaintoa.

Tiira-lintutietopalveluun merkitään niukasti havaintoja "tavallisista" lajeista, vaikka juuri ne olisivat mielenkiintoisia ja käyttökelpoisia esimerkiksi ympäristömuutosten toteamisessa, ymmärtämisessä ja seurannassa. Nyt Tiira täyttyy lähinnä ”mielenkiintoisista” havainnoista, vaikka bongareilla on ihan omat havaintoviestijärjestelmänsä.

Suomen Lajitietokeskus kerää ja yhdistää suomalaisen lajitiedon yhtenäiseksi ja avoimeksi kokonaisuudeksi. Laji.fi:ssa voi tutustua lajeihin ja niiden esiintymiseen, selata havaintoja suomalaisista lajitietokannoista sekä pitää kirjaa omista luontohavainnoistaan. Aineistossa oli sunnuntaina 26 971 107 havaintoa 28 384 lajista. Joukosta puuttuvat kaikki Tiiran havainnot. Miksi?

Terho Poutanen 2.10.2017

J.K. En ole juurikaaan tallentanut lintuhavaintojani Tiiraan. Olen vienyt ne muiden luontohavaintojeni mukana Hatikkaan, mistä Laji.fi-sivusto ne poimii.
TP