Kakkaa vai ulostetta

Käyttäjän tepo kuva

Aamun lehdessä oli kulttuuri-osion tiedesivuilla runsaasti kuvitettu juttu koirankakasta. Miksi asiajutussa käytettiin lastenkieleen kuuluvaa kakkaa eikä yleiskielen asiallista ulostetta?

Kakkajutun aihe oli pro gradu -tutkielman teko Helsingin koirien ekologisesta jalanjäljestä ja ympäristövaikutuksista. Tekstissä vilahtivat kakan ohessa kyllä läjät ja jätökset, jopa alatyylinen jööttikin. Ulostekaan ei jäänyt unhoon; haastateltu Eviran tutkimusprofessori puhui ulosteesta.

Mielestäni asiallisessa sanomalehtityylissä peräsuolen tuotos on uloste. Kakka kuuluu lastenkieleen. Alatyylinen ilmaus on paska, joka näyttää yleistyvän TV-kielessä. Ulosteen, kakan ja paskan nestemäiset vastineet ovat yleiskielinen virtsa, jota kakkajutussa käytetään, lastenkielinen pissa ja alatyylinen kusi.

Koko hieno juttu on silkkaa koprologiaa. Ehdotus jatkotutkimukseksi: Kun koirankakkapussit on poimittu, kirjattu ja punnittu sekä muovi- ja biopussien jakauma selvitetty, pussien sisällön voisi tyhjentää yhteen tai muutamaan paikkaan. Sitten voisi seurata, milloin ja mitkä eri koprofagilajit läjän löytävät, mitä sieniä läjään ilmestyy jne. -- Aika pian huomaa, että lannassa on aivan oma maailmansa!

Terho Poutanen 19.12.2017

Viite:
Mikko Puttonen: Koirankakka päätyi tarkkailuun. – Helsingin Sanomat 19.12.2017, sivut B 10–12 .

Kommentit

Kakka on lehden kannanotto?

Sama lehti nosti pian kakan uudelleen otsikkoon. Gaganeuria käsitelleen kolumnin tekstissä ei kakkaa edes mainita, vaan Gaganeurin "nImi tarkoittaa sanatarkasti paskantajaa".

Riku Rantala: Omituisin jouluperinne on kakkaaja [Kolumni]. -- Helsingin Sanomat 23.12.2017, D 9.

koirat

Paska on aina paskaa,tekee sen kuka tahansa. Tosin kun itse tilaan puutarhaan sitä se on hevosen sontaa ,mutta se taas johtuu siitä ,että hevostilan emäntä on niin kaunis :)