Tupajumeja suojelemaan?

Käyttäjän tepo kuva

Ensimmäisen presidentinvaalin alla ehdokkaat ovat Ylen vaaliohjelmissa ottaneet kantaa kansainvälisiin sopimuksiin, siis muihin kuin hallituksen hoitamiin EU-päätöksiin. Vain kansainvälinen biodiversiteettisopimus on jäänyt huomiotta.

Biologista monimuotoisuutta koskeva yleissopimus tehtiin Rio de Janeirossa 1992 ja hyväksyttiin eduskunnassamme 1994. Jo samana vuonna tasavallan presidentti hyväksyi sen ja biodiversiteettisopimusta koskeva hyväksymiskirja talletettiin YK:n pääsihteerin a.o .mappiin. Sopimus tuli voimaan 25.10 1994.

Presidenttiehdokkaat tuntuvat olevan esimerkiksi kaikenlaisen bion ja ekon kannattajia, mutta kukaan ei ole ollut huolissaan metsäluontomme parhaillaan käynnissä olevasta täystuhosta. Ylen TV1:n vaalitentissä 16.1.2018 Pekka Haavisto sentään mainitsi ohimennen tupajuminsuojelun.

Tupajuminsuojelua ei ole otettu keskusteluun. Se liittyy Natura 2000 -ohjelmasta aikanaan käytyyn keskusteluun. Silloin mm. kysyttiin, ”onko nyt viimeinenkin puu jätettävä pystyyn mätänemään, niin että kaikki metsämme rämettyvät läpipääsemättömiksi ryteiköiksi, joita kauniisti kutsutaan luonnontilaisiksi aarniometsiksi”.

Aihe ei minulta pääse unohtamaan, koska paidassani lukee: ”Ja kaikki tämä vain sen takia, että jokainen tupajumi ja torakka saisi viettää monimuotoista ja onnellista elämää. Sauli Niinistö 1997”. On siinä paidassa tupajumin ja lapintorakan sekä 14 muun kovakuoriaislajin kauniit piirroskuvatkin.

Terho Poutanen 26.1.2018

Kommentit

Aiheeseen liittyvää kansan

Aiheeseen liittyvää kansan musiikkia kansan väestöllisestä painipisteestä Hauholta:
https://www.reverbnation.com/beta5/song/27400423-tupojumi