Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

outo köynnös

Heinäkuu, Salo, Halikonlahti.
Minulle outo köynnös, jolla kasvaa pieniä palleroita, jotka myös kukkii. Löysin "liaanin" nokkoselta ja maitohorsmalta. Onko tietoo mikä kasvi olisi kyseessä.

Kommentit

Re: outo köynnös

Humalanvieras
Luontoportti: Humalanvieras (euroopanvieras) on lehtivihreätön loiskasvi. Yhteyttämiskyvyttömänä ja maajuurettomana se ei tule lainkaan toimeen omillaan, vaan elää täysin toisen kasvin varassa. Useimmat meikäläiset loiskasvit ryöstävät ravintonsa uhriltaan maan alla ilman sen suurempaa dramatiikkaa, mutta humalanvieras käy isäntäkasvinsa kimppuun kaikkien katseiden alla. Versova taimi katkaisee yhteyden maaperään heti löytäessään isäntäkasvin. Jos sopivaa saalista ei heti löydy, kasvi kykenee etenemään jonkin matkaa kuihduttamalla tyvipäätään ja siirtämällä ravinteita sen solukoista kärkiosaan. Heti sopivan kasvin tullessa vastaan loinen kietoutuu sen ympärille ja isäntäkasvin antama kemiallinen ärsyke laukaisee imujuurten kehittymisen. Isäntänsä solukoissa haarautuvan imujuuren avulla humalavieras varastaa kaiken tarvitsemansa vedestä sokereihin.