Minkä eläimen jälki?

Mikä eläin on tässä kävellyt? Kynsien painumat erittäin selkeät, eteenpäin suuntautuvat. Kynsien jälkeen lumi on koholla, sitten selkeä painuma, taas kohouma ja hieman epätarkempi painuma. Jälki siis ennemmin pitkä kuin pyöreä malliltaanKokoa suhteuttamassa kuvassa kännykkä sekä kännyn oikealla puolella olevat keskikokoisen snautserin (15 kg) jättämät jäljet. Jälkien mallikin on aivan erilainen koiran jälkiin verrattuna. En laita tähän nyt paikkakuntaa jossa jäljet kuvasin, koska en halua sen vaikuttavan vastaukseen. Eli asiantuntijan vastausta kaipailisin nyt kovasti, löytyisikö tältä foorumilta sellaista? Kiitos jo etukäteen!!!

Kommentit

Onko jälkikysymykseni oikeassa paikassa?

Laitoinkohan tämän kysymyksen jäljen tunnistamisesta vikapaikkaan, kun tänne keskusteluihin sen tungin? Neuvokaa ihmeessä jos se pitäisi laittaa johonkin muuhun paikkaan täällä.

Ihan oikeassa...

paikassa on kuva ja kysymys. Onpa vähän ongelmallisempi tapaus. Lähinnä tulee mieleen mäyrä.

Re: Minkä eläimen jälki?

Kyllä mä olen taipuvainen väittämään, että kelkkaurassa on ahman jäljet!

mäyrä, ehkä

Mäyrä tekee tuollaisen käyntijäljen. Auttaisi, jos olisi jäljestä täsmälliset mitat eli leveys ja pituus (cm).

Ahma on

Kuvassa on oikein tyypillinen nelijälkinen ahman laukkajälki nuoskalumessa. Kuvasta erottuu vaivattomasti jäljen kolmiomainen kantapäästään kapeneva muoto. Etukäpälien suurempi koko takatassuihin verrattuna myös selkeästi näkyvillä. Askelkuvion pituus ja rytmitys täsmää erinomaisesti. Keskianturakuvioiden lisäksi tässä näkyy kantapääanturankin erillinen painauma.

Kiinnostuneet katselkoon lisätietoja vaikka täältä: Suurpetojen jäljet: Ahma
Esim: jälki nuoskalumessa.

Onko jäljen kuvauspaikalla vaikutusta jäljenjättäjän nimeämiseen

Koska en tiedä vastaajien taustoja ja tietoja, niin laitan teille vielä tiedoksi jälkien kuvauspaikan. Haluaisin tietää vaikuttaako se vastaukseen millään lailla. Nimittäin kuva on eteläisestä Suomesta, tarkemmin Elimäeltä (Kouvolan kupeesta).

Tiedän että mäyrien läsnäolo näillä alueilla tiedostetaan, ja tiedän myös ettei ollenkaan uskota että ahmaa voisi täällä esiintyä. Tämä on syy miksi jätin alunperinkin paikakunnan pois tiedoista.

Olen hirmu iloinen että noinkin moni on miettinyt jälkien alkuperää, kiitos teille kaikille jo nyt. Mutta kahtia ovat mielipiteet menneet, en tiedä mitä ajatella. Siksi nyt laitoin kuvauspaikankin esille.

Ahmoja...

on tietääkseni siirtoistutettu eri puolille eteläistä Suomea. Voi hyvinkin olla mahdollinen. Itse ole havainnut ahman jälkiä Varkauden, Jäppilän suunnalla.

ahma

seppo1 taitaa olla , niitä on tuotu yksi pariskunta suonenjoen ja jäppilän rajaseudulle . mäyrä taas tulee talvipesästään, joskus huhtikuulla. Uros ahman liikkumareviiri on useampi tuhatneliökilometriä, minusta se on ahma.

Mäyrän jäljen mittoja...

kaipailen. Heittäkää linkki, jos löydätte. Myös mitat suoraan jostakin teoksesta kävisivät.

Eläinten jälkiä

-niminen kirja, ruots. Åke Aronson&Peter Eriksson:

Mäyrän etujalan pituus noin 5 cm, ranneantura mukaanlaskettuna n. 7 cm. Takajalka hiukan lyhyempi ja kapeampi kuin etujalka, n. 4,5 cm, kantapää mukaanluettuna n. 6,5 cm.

Edelleen ...

olen sitä mieltä, että jälki on vähän pieni näädän jäljeksi. Toinen epäilyttävä asia on hakeutuminen moottorikelkkauralle. Ahma arkana eläimenä yleensä ylittää ihmisten jäljet kohtisuoraan. Sille ei pehmeä lumi ole ongelma, kun sillä on karvaiset "lumikengät". Mäyrälle tilanne on ihan toinen; lumessa se uppoaa varmasti pohjia myöten. Poikkeuksellisten säiden vuoksi mäyrä on joutunut lähtemään talvipesästään ja lähtenyt etsimään uutta.

Jälkien koosta päätellen

saattaisi siis olla kyse kuitenkin mäyrästä. Jäljet olivat lyhyemmät kuin kännykkä (joka on 10 cm). Ja on kai hyvin mahdollista sekin että jossain jäljistä on astuttu etu- ja takajalalla samaan paikkaan? Vaikka toisaalta sellaisessa tapauksessa siellä pitäisi erottua toisetkin kynnenjäljet...Vai onko esim. mäyrällä takajaloissa pienemmät kynnet?

Luin että mäyrä saattaa keväällä tehdä pienen kävely-ympyrän pesän ulkopuolella, ja kun kelit täällä ovat olleet ei-tyypilliset (vähän lunta, välillä sulanut kokonaan pois, pakkasta ei nimeksikään) niin enpä ihmettelisi jos eläimestä alkaisi pesässään tuntua jo huhtikuulta.

Siitä olen yllättynyt että ahman ja mäyrän jäljet ovat niinkin samanlaiset ettei jättäjää pysty varmuudella sanomaan. Tosin kuva on aina kuva...Ja nythän ne jäljet on tuonne uuden loskalumen alle jääneet ja sinne sulaneet.

Kyllä tuossa ...

etu- ja takajalkojen jättämät jäljet ovat erillään. Pientä laukkaa elukka on mennyt. Jäljille pitäisi aina olla selvä vertailukohta. Kyllähän kännykkäkin siitä käy, vaikka niitäkin on monta pituutta. Jos tuo tassun jälki on alle 10 senttiä, on kyseessä mäyrä. Eläin on samanlainen kanta-astuja kuin ahmakin.

Toisen kuvani jälki

oli hieman pitempi. Ehtisitkö vielä sitä vilkaista, Vanttito, ja kertoa onko siinä mielestäsi vain yhden jalan painauma, vai kenties toinenkin jalka samaan kohtaan suunnilleen osunut? Sain sellaisen kommentin muualta, ja sitä tässä nyt varmistelen vielä. Jos vaan vielä viitsitte kommentoida :)

Lumijälkiopas

vuodelta 1996, Eero Helle&Marcus Wikman: etukäpälä 5 cm. takakäpälä 7 cm. Mitat siis päinvastoin kuin edellisessä kirjassa (etu- ja takakäpälät). Veikkaisin, että tämä opus on oikeammassa, että takakäpälä on pitempi.

Onhan tuo ...

aika pitkä tuo tassun jälki, kymmenisen senttiä. Tuossa linkissä etukäpälän jäljen pituudeksi sanotaan 12-16 senttiä, joten nuori ahma todennäköisesti. Itse olen nähnyt ahman jälkiä vain pehmeässä lumessa. Kun tuohon lisätään karvojen vaikutus, on jälki suurempi.