Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Pikkutikka

Eilettäin juuri oli puhetta että pikkutikkaa ei olla nähty koko talvena ja tänään hän sitten päätti näyttäytyä. Mielestämme kuva onnistui hyvin.

Kommentit

Pidän kuvasta

Olen käynyt katsomassa tätä monta kertaa.
Sommittelussa ja tarkkuudessa, kuten myös säädöissä olis pientä opeteltavaa, mutta kokonaisuudessaan tää on ihan mukava kuva.

Lumisade antaa paljon anteeksi kuvan laadun suhteen.
Vaikka pikkutikka ei ole ihan tarkka niin se sulautuu hyvin lumisateeseen. Jos ilma olis hyvin kirkas niin epätarkkuus olis enemmän häiritsevä.

Sommitteluun kannattaa kiinnittää enemmän huomiota, hyvin harvoin kohde keskellä kuvaa antaa hyvän tuloksen. Aina katseen suuntaa enemmän tilaa.
Myös kuvankäsittelyä kannattaa opetella, netissä on hyviä ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia suomenkielisinäkin versioina.
Harva digikuva on valmis suoraan kamerasta otettuna.

-Marita-

Kiitos vinkeistä!

Johan minä olen saanut jo vaikka kuinka hyviä neuvoja:) Hankimme digikameran(Canon Power Shot S5IS) juuri siksi että voimme ruveta opettelemaan luonnossa kuvaamista. En ole vielä päässyt sinuiksi kameran kanssa ja kameran mukana tullut kuvankäsittelyohjelmakin on jäänyt vielä kokonaan pöytälaatikkoon. Täytyy ruveta värkkäämään noiden ohjelmien kanssa ja ottaa vain paljon kuvia niin kamerakin tulee tutuksi. Täytyy myös katsella vähemmän kunnianhimoisia kohteita, liikuvat kohteet ovat yleensä jo kaukana kun saan kameran esille ja mietittyä millä säädöllä mitäkin:) Kiitos hyvistä vinkeistä! Sitä jaksaa innostua opettelemaan uusia asioita kun saa osakseen palautetta:)

-Kylvetin-

Keskellä?

Nyt jäin miettimään kohdetta keskellä kuvaa?. Jos otetaan mitta niin tässä ei mikään kohde, siis pääkohde ole keskellä kuvaa. Hiukan vain liikaa tyhjää vasemalla.

Olen huomannut, että jokainen digillä aloittelija ottaa liian ahtaasti kuvan, sitä ei voi järkevästi rajata jälkikäteen. Siihen tottui filmikameralla, että otetaan juuri se kuva jollainen halutaan. Oli minullakin opetteleminen, että jätän riittävästi tilaa ympärille.

Opintopiirissä...

kun ollaan, niin muutama kommentti. Hieman epätarkka kuva. Olet zoomannut, laukaissut käsivaralta, ja kuva on tärähtänyt.
Todennäköisesti tämä on suoraan kamerasta. Kannattaisi rajata niin, ettei pääkohde ole keskellä, vaan siitä vasemmalle. Pystykuvaksi rajattuna saattaisi olla parempi.

Kiitos kommentista!

Kuva on suoraan kamerasta. Kuvauksen alalla olen aivan aloittelija ja kaikki muokkausohjelmatkin ovat toistaiseksi tuntemattomia. Tästä se kuitenkin lähtee:)

-Kylvetin-

Hyvin lähtee

Jos olet tosiaan vasta harjoittelemassa lintu / luontokuvausta, niin otos on erittäin onnistunut alku. Rajauksen oppii ajan myötä ja jokainen tekee sen tavallaan.

Kiva kuva, ja nätti lintu hyvällä taustalla.

-ippitiilia-

"jokainen tekee sen

"jokainen tekee sen tavallaan"- ajattelulla ei edisty. Kannattaa tutustua sommittelun perusteisiin. Niitä löytää netistäkin hakusanalla sommittelu. Tutustumalla muutamaan sommittelun periaatteeseen, saa vastauksen kysymykseen miksi joku kuva miellyttää ja toinen taas ei. Hyviä otoksia ei yksinkertaisesta kannata pilata huonolla sommittelulla, kun sommittelun viimeistely digikuvauksessa on niin yksinkertaista verrattuna filmikuvaukseen. Jälkimmäisessä sommittelua voi korjata vain silloin kun kehittää itse kuvansa.

kiva kuva

Minä pidän kuvasta, lumisade on tämän kuvan juju. Kuvasta saisi vielä paremman säätämällä sitä hiukan. Kannattaisi hankkia jokin kuvankäsittelyohjelma ja säätää tasoja, kontrastia ja terävyyttä. Oliko kameran mukana kuvankäsittelyohjelma? Kuvankäsittelyohjelmalla voi rajaustakin harjoitella.

Taidot kehittyvät kuvatessa, kannattaa kuvata mahdollisimman paljon. Jokin digivalokuvauksen perusopus kannattaa hankkia, esim. Digifotokoulu. Itse olen kuvannut paljon vaan empä ole pikkutikkaa onnistunut kuvaamaan.