Metsäjänis, rusakko vai kani?

Löysin muutaman tälläisen puun sellaisesta paikasta jossa ei näkynyt yhtäkään ihmisen jalanjälkeä. Sen sijaan jäniksen jälkiä oli ympäriinsä. Puu on kuin taltalla veistelty. Rusakko ainakin meidän pihassa tekee erilaista jälkeä. Katselin ohjelman Helsingin kaniiniongelmasta ja ne tekivät juuri samannäköistä jälkeä. Onko Tampereellakin kaniiniongelma? Puu on aika korkealta syöty, kani ei taida kyllä ylettyä noin korkealle koska luntakaan ei ole paljon ollut tänä talvana. Itse olisin veikannut pikkupoikia taskuveitsen kanssa, mutta jälkiä ei ollut ja puita oli monta kymmentä jotka olivat kokeneet saman kohtalon. -Marita-

Kommentit

Vaiko Palokärli

Minä olen vahvasti palokärjen kannalla. Palokärki "vuolee" yllättävän isoja lastuja etsiessään syötävää ja usein aloittaa ihan maan rajasta.
Onko nuo mustat pienet pilkut toukkien reikiä, jos on, on tejä mielestäni myös palokärki.

Ennen kaikkea ...

onko tuo puu terve vai kuollut, ja vielä mikä puulaji on kyseessä?

Puu on ihan terve..

tai siis oli ainakin vielä kun kuva on otettu.
En ole ihan varma puun lajista koska tässä pusikossa on pajua, leppää, pihlajaa ja haapaa ja kuusta sekamelskana. Enkä huomannut katsoa itse puuta kun ihmettelin vain noita jälkiä..(kun käyn siellä seuraavan kerran tarkistan mikä puu oli kyseessä)

Eniten kuitenkin pajua ja haapaa.
Jäljistä päätellen paikalla oli käynyt jäniksiä tai rusakoita. Muiden eläinten tai ihmisten jälkiä ei näkynyt.

Oma veikkaikseni olis ilman muuta ollut innikas pikkupoika uuden linkkarinsa kanssa..mutta ilmeisesti veikkaukseni ei ole oikein. Ei kukan olisi päässyt paikalle jälkiä jättämättä.

-Marita-

Olisko mahdollista ...

että paikalla olisi ollut valkohäntäkaurista? Jäljet näkyisivät tietysti. Miten korkealta mahtaa olla jyrsitty enimmillään. Rusakko ei ulotu ihan mahdottomiin, vaikka kookas eläin onkin. Todennäköisin silti. Kaninin tipauttaa pois tuo jyrsityn alueen korkeus.
Jos puu on terve, ei palokärki tule kysymykseen.

Puu oli tuollainen

noin puoleentoista metriin saakka.
Viereisissä puissa näkyi myös samanlaisia jyrsimisjälkiä, mutta ei näin pahasti.

Peuran jälkiä en ole tuolla koskaan nähnyt, enkä usko että peuroja siellä onkaan koska metsikkö rajoittuu joka puolelta isoihin asuinalueisiin.
Olisin ihan varmasti joskus nähnyt jotain merkkejä peuroista jos niitä siellä olis, sen verran usein olen tuollapäin käynyt.

Sensijaan hirveen olen joskus törmännyt tuossakin metsikössä. Niitä täälläpäin on aika paljon.

-Marita-

Tuossa ...

olisi kyllä hirven jälkiä, jos se hirvi olisi ollut. Hirvi olisi saman tien jyrsinyt ylempää sille ergonomisesti paremmalta korkeudelta. Jos tässä on ollut lunta, on rusakko voinut hyvinkin jyrsiä.

Mua ihmetytti

sekin seikka että täälläpäin ei ollut lunta tuon enempää vielä kuvanottohetkellä ollut koko talvena. Lumi tuli vasta muutama viikko sen jälkeen maaliskuun lopussa.

Kuitenkin puun tyvi oli jätetty jyrsimättä. Jyrsimisjäljet vaikuttivat ihan tuoreilta koska tuo pieni lumimäärä oli satanut juuri paria päivää aikaisemmin ja lastut olivat lumen päällä.

Rusakko on voinut hyvinkin olla, se vaan ei ole viitsinyt jyrsiä ihan alhaalta asti.
Kuitenkin meidän omenapuissa ym. rusakon jyrsimäjäljet on erilaisia...Tää on ollut joku ihmeen talttahampainen rusakko:)

-Marita-

Tuo takimmainen puu on

Tuo takimmainen puu on ainakin kuusi , joksi hyvin suurella todennäköisyydellä epäilen tätä kaluttuakin, jos tosiaan on niin, sulkeutuu silloin pois jänikset sun muut vastaavat ja jäljelle jää PALOKÄRKI

Palokärki ...

ei hakkaa tuolla tavalla kuusta, ellei kuoren alla ole hyönteistoukkia. Terveenkin näköistä kuusta palokärki kyllä hakkaa, mutta tekee reikiä, joiden kautta pyrkii lahossa sisustassa oleviin hevosmuurahaisiin.

Niimpä, kuka sen sanoo

Niimpä, kuka sen sanoo ettei siellä ollut toukkia, näyttäis niinkuin siinä olis toukan reikiä.
Tää ei selviä ennenkuin kuvaaja käy katsomassa minkä puun on kuvannut ja ottaa "hampaanjäljistä" paremman kuvan (lähikuvan).

Kuusi se on

Kävin varta vasten katsomassa sen tänään.
Latvastaan sen näköinen että henki on lähdössä, en tiedä onko se tämän tuholaisen ansiota vai miksi, mutta huonolta näytti.

Latva on katkennut joskus ja näytti siltä että puun kuolema on alkanut vasta sen jälkeen.
Laitoin tuonne lähikuvan, joka ei kyllä ole paras mahdollinen:(

-Marita-

tunnistus

Näköjään se on pystyynkuollut kuusi jonka kuoren alla on ollut toukkia.
tikka on ne sieltä löytänyt.