Hämähäkin purema?

Toukokuun ensimmäisinä päivinä rivikotiini tuli hämähäkkejä, jotka suomalaisista hämähäkkilajeista muistuttivat eniten vesihämähäkkiä, mutta jalat olivat lyhyemmät. Otukset muistuttivat eniten pelättyjä purevia Amerikkalaisia hämähäkkejä. (En pode hämähäkkifobiaa) Hämähäkeistä isoin oli yli 3cm pitkä ja tämän nimisen hämähäkin näköinen (Atrax robustus).Tapoin ne, kun olivat niin oudon näköisiä ja rumia. Samoihin aikoihin jalkaani ilmestyi omituinen purema, ensin pieni kohouma, joka turvotti hitaasti koko säären nilkkaan asti ja alkoi punottaa. Ei kutissut, vaan tuntui enemmän kipeältä iskun saaneelta jalalta. Yhdistin jäljen hämähäkkeihin ja luin purevista hämähäkeistä. Puristettaessa paukamaa siitä irtosi nestettä ja syntyi rupi, myöhemmin kraatteri. Yleisoireita ilmaantui myös kuten hämähäkin puremassa. Voiko terraariosta kadota ko. otuksia, vai onko suomalaiset tulleet aggressiivisemmiksi?

Kommentit

Pienet punaiset punkkeja

Ippitiilia, ne pienet punaiset eivät ole hämähäkkejä vaan punkkeja. Puutiaisen ohella useat punkkilajit (mm. rottapunkki, lintupunkki ja Cheyletiella) voivat purra ihmistä.

Marita.T, itse asiassa hämähäkkilajeja, jotka pystyvät puremaan ainakin ohuen ja pehmeän ihon läpi, on useampia kuin kolme. Hämähäkin puremaksi joutuminen on kuitenkin äärimmäisen harvinaista, ja sopiva "pelkokerroin" meikäläisiä hämähäkkejä kohtaan esim. ampiaiseen verrattuna on luokkaa 0,0001.

markku

Ei hämähäkinpurema

Ihmisten pureminen ei kuulu lainkaan hämähäkkien tapoihin. Suurin osa hämähäkinpuremiksi luulluista on muiden niveljalkaisten aiheuttamia.

Lainaus ihotautilääkäriltä, joka on hämähäkkispesialisti:
"Keväisin ilmaantuvat, joskus laajatkin puremajäljet ovat kirpunpuremia. Vain mikäli hämähäkin näkee puremassa ja siihen liittyy oireita, voitaneen uskoa!"

Näkemäsi hämähäkit olivat mitä todennäköisimmin tavallisia, kauniita ja vaarattomia kivikkohämähäkkejä. Yleisin ja kookkain on suuresti Atraxia muistuttava Gnaphosa montana.

markku

P.S. Älä koskaan tapa hämähäkkiä - varsinkaan sillä perusteella, että se on "oudon näköinen ja ruma".

Jos haluat päästä hämähäkistä eroon, siirrä se elävänä ulos. Jos haluat tietää, mikä se on, laita se elävänä purkkiin ja lähetä esim. Helsingin Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Tai ota ainakin tarkka lähikuva ja laita Hyönteiskuvafoorumille http://wibe.ath.cx/imgforum/.

Hämähäkit ovat erittäin hyödyllisiä eläimiä mm. pitämällä kurissa hyönteiskantoja niin, etteivät ne pääse esiintymään tuholaisina.

Lajimääritelmästä

Kotiini tulleista isoista hämähäkeistä toinen oli yli 3cm pitkä ja 1,5cm leveä, pienempi runsaat 2 cm. Äkkinäinen lajimäärittely tuotti aivoissani ongelmia., sillä jalat olivat todella melko lyhyet ja hyvin paksut, tuttuihin hämähäkkeihimme verrattuna. Mieleeni tuli ensimmäisenä tarantula, mutta otukset eivät olleet niin pyöreitä, mielestäni edessäkin oli jotakin erilaista eli ne paksut "pistinjalat". Purkkiin ne olisi pitänyt ottaa, mutta pelästyin ja ne juoksivat lujaa. Mustalesikin kävi mielessäni, että eihän vaan. En muistanut että pelätyin on pienikokoinen.

Kivikkohämähäkki on paljon saman näköinen, mutta silti tapaamani otukset muistuttavat enemmän. ko pelättyä austraalialaista hämähäkkiä. Outoa on myös, etten ole aiemmin lajia nähnyt, olen asunut yli 20 vuotta samassa talossa. Kuinka suuria kivikkohämähäkit ovat ja missä ne elävät? En löytänyt kokomääritelmää.Vaikka kotoiset "hämpit" ovat melko vaarattomia anafylaktinen sokki on aina mahdollinen ja voi johtaa jopa kuolemaan. Itse suosittelen
-katsoa saa mutta ei koskea linjaa. Puremassani on kaksi pistonjälkeä kraaterin sisässä samalla etäisyydellä kuin ko.
hämähäkin puremisjalkojen piikit ja verenpaineeni nousi tähtilukemiin (alapaine on kymmenen vuotta ollut yleensä noin 70, nyt useita päiviä 110-115, yläpaine ei noussut samassa suhteessa. ei läheskään niin paljoa, yläpaineongelmia itselläni on joskus ollut, mutta juuri alapaine joskus liiankin alhainen. Käärmeenpuremassa verenpaine laskee, myrkkyhämähäkin puremassa se nousee.
Huonehämähäkit on saanut minulta olla vuosikymmeniä rauhassa. Ehkä joskus ryhdyn hämähäkkien kuvaajaksi.
Hämähäkeissä ei ole rauhoitettuja lajeja.

Lajimääritelmästä lisää

Unohdin kirjoittaa, että isoimman hämähäkin keho yksin oli yli 3cm pitkä ja 1,5 cm leveä ilman jalkoja. Väri musta tai tumman ruskea, yksivärinen.
Olen varma hämähäkin puremasta, koska muistin itse tilanteen ja liikkeeni uudestaan samassa paikassa ollessani. ja reaktioni. Otaksun että hämähäkit on päässeet tai päästetty vapaaksi jonkun terraariosta. Terraarioihin voidaan ostaa tai tuoda matkamuistoiksi lajeja joiden alkuperä ja lajimääritelmä on epäselvä. Kivikkohämähäkinhin jalat ovat ainakin kuvissa selvästi ohuemmat ja pitemmät. Todennäköisesti kaikki kotimaiset tutut ovat edelleenkin turvallisia, joskin täysin tuntemattomiakin saattaa olla joukossa, myös myrkkyhämähäkkejäkin. Hämähäkin pureman reaktiot ovat hitaat ja osa tapahtuu viiveellä, ampiaisen ja kyyn pureman vaikutukset ovat nopeita. Oireeni vastasivat täysin hämähäkin puremaa, vaikka en ollut niistä vielä lukenut, joten kuvittelulle ei ole tilaa.

Katselin ohjelman

jossa sanottiin että suomessa on 3 ihmistä purevaa hämähäkkilajia.
Ei mitään kovin myrkyllisiä mutta ikävä jälki niistä saattaa kuulemma tulla.

Ja todellakaan hämähäkkiä ei tule tappaa vaan kiikuttaa pihalle jos sellainen sattuu pesiytymään nurkkiin.

-Marita-

Puremia

Kyllä ainakin minä olen varma punaisten pienten kotihämähäkkien puremista. Olen itse nähnyt kun lapsiani sellainen puri ja juuri tuollainen punainen turvotus jäi muutamaksi päiväksi. Pistin heti käsilleni kehitettyä lääkerasvaa, jossa hiukan kortisonia, helpotti kutinaan.

Ennemmin ihmettelin niitä puremajälkiä, kunnes itse totesin hämähäkin puremiksi.

Hämähäkki oli pieni ja punainen, tarkemmin en muista hämähäkin näköä. kun siitä on jo 35-vuotta.

Funnel web?

Olen selannut kaikki hämähäkit lävitse ja mikään muu "hämis" ei täytä ehtoja kuin Funnel Web, väriä ja "kiiltoa" myöten. Tietoa vahvistaa myös se , että löysin sohvani päiväpeitteeseen kiinni takertuneena "kitiinipalasen", joka vastaa muodoltaan, pinnaltaan ja väritykseltään ym. täysin ko. hämähäkin leukaraajaparin tyvijaoketta. Tieto varmistui kun suurensin nettikuvan Funnel Febistä. Vaikuttaa myös siltä, että tappamistani hämähäkeistä varmuudella yksi oli naaras ja yksi uros. Pienemmät tapaamani sattoivat olla kotimaisia huonehämähäkkejä.Olisi kiva tietää miten hämähäkit asuntooni ovat joutuneet, ja todella varmistaa laji, jos Suomessa sittenkin löytyy ko. hämähäkkejä. Olisi hyvä jos yksityisiltä kiellettäisiin ainakin ulkomaisten hämähäkkien tuonti tänne lemmikeiksi, lajia varmistamatta. Oireeni vastasivat Funnel Webin pureman oireita ja olen huolestunut.

Puremasta vielä

Olen luontorakas ja pidän itseäni myös jonkin tasoisena luonnon tutkijana. Suojelen luontoa ja eläimiä, jos suinkin voin. Mitä puremiin tulee, kokemusta on punkista, lintukirpusta, ampiaisen pistosta jne. mikään ei vastaa nyt kokemaani. Olen myös opiskellut riittävästi lääketiedettä ja tunnen allergiset reaktiot. Olen koko ajan itse etsinyt "luonnollisempia" selitysmalleja, löytämättä. Pureva hämähäkki oli nukkuessani luultavasti sylissäni ja kun hieraisin jalkaani se pisti ja putosi noustessani lattialle. Oli luojan onni, että tapoin molemmat.
Siksi pahat jälkioireeni olivat ja oireet yleensäkkin, myös iho-oireet. En tapa mielelläni mitään eläintä, mutta omassa kodissani ja rivikotipihassani en kyllä pidä itselleni "vaarallisia" eläimiä. Rajansa kaikella. Olen pelastellut mökkini lammelta hukkumassa olevia sudenkorentoja ja jopa ampiaisia ja pidän kortisonia ja antihistamiinia mukanani niiden varalle, mutta niin suuriin ja oudon näköisiin hämähäkkeihin, joita en ole koskaan Suomessa ennen nähnyt suhtauduin ja suhtaudun edelleenkin onneksi varoen. Ulkomaalaisia lajeja tuodaan tänne mielinmäärin tuntematta kunnolla lajeja ja niiden käyttäytymistä. Tuskin kotimaisistakaan on riittävästi tietoa.
Paras on muidenkin suhtautua varoen "outoihin" eläimiin.
Olen lapsesta asti lukenut eläintietoutta ja omistan kuvateoksia, joten ihan tietämätön en ollut, nyt vielä paljon viisaampi. Ei kotiin tulleita kyitäkään kanneta varovasti ulso.

Ne OLI hämähäkkejä.

Siis, ne tosiaan oli hämähäkkejä jotka tyttäriäni purivat. Aivan samalaisia, kuin huonehämähäkki, mutta hiukan pienempiä ja punaisia. Kyllä minä punkit ja luteet, russakat ja muut tunnistan.
Ehkä olivat sitten jotain yläkerran käärmeiden ruoka-hämähäkkejä, sitä en tiedä. Yläkerrassa oli perheellä koko liuta terraarioissa käärmeitä, ja yksi tosi iso phyton ( joka kerran karkasikin).