vainojen virrat 1

miksi tätä yhtä Suomen kasveista kauneinta kukkaa vainotaan? - sen ymmärrän, että jos joku haluaa pihalleen rikkumattoman nurmikon (sivumennen sanoen, miksi aho tai nurmi ei riittäisi), hän vainoaa voikukkia niiden suuren levittäytymiskyvyn vuoksi (tai kukkapenkissä)

mutta esim. tällainen paikka: pensasaita, sen ja kadun välissä kaistale jotain: miksi siinä ei saisi olla aurinkoisia voikukkia

tai toinen vainottu: kanankaali - täällä on tien vieressä 45 asteen penkka ylös kohti pensasaitaa, jonka takana kivipiha, viime keväänä siinä kasvoi upeasti täynnään kanankaaleja ja ne kukki keltaisenaan upeana mattona, kaikki vaan nurin, vaikka leikkurilla oli tosi vaikea ajaa siinä - tänä vuonna samat leikattiin jo ennen kukkimista - miksi ihmeessä? - sitten käytetään kaupunkilaisten veromarkkoja uusien kukkien ostoon, ja tulos korkeintaan 20% kanankaalien rinteen loistosta

Kommentit

Juuri näin.

"sitten käytetään kaupunkilaisten veromarkkoja uusien kukkien ostoon, ja tulos korkeintaan 20% kanankaalien rinteen loistosta"

Sen kyllä huomaa, että Suomi on Heinolan paikkeilta ylöspäin ihan eri maa kuin Lahdesta alaspäin. Keski-Suomen tienvarsikedot saavat kukoistaa luonnonkukkaloistossaan ja Etelä-Suomessa tienvarsikedot niitetään heti juhannuksen jälkeen ruskeiksi sängiksi. Meillä ihannoidaan kukattomia nurmikoita, mutta unohdetaan, että se ei tarkoita samaa kuin ruskeaksi parturoitu heinänkorsikko ja niittokoneilla esiinkaivettu pintamaa...

Siellä missä niittokoneilla ei pääse kulkemaan, on tänä keväänä loistavankeltainen kanankaalikasvusto.

kyllä

sitä Utsjoella anakin ostaan, kun heinäkuussa, parhaaseen kukinta aikaan tien ja kevyt väylän väli niitetään, Kasvit peräti korkeimat n. 30cm, siinä menee puskaneilikat ja muut...eikä tule uutta tilalle, ennenkuin vuoden päästä, muutama viiko saavat olla. x¤&%"=?=??==¤¤¤¤

Niitto

Kun tuossa ennen hämeenlinnan väylää, tien vieressä kasvaa valkoisia maitohorsmia sellainen muutama neliö, niin kerran soitin kunnan isälle, ja hän käski soittaa muistaakseni tiehallintoon, tai johonkin sinne, antoi oikein puhelin numeronkin. Soitin ja pyysin säilyttämään sen kohdan niittokoneelta. Sieltä melkein naurettiin asialle " Jos oltaisiin ajamatta kaikki sellaiset jossa joku näkee jotain hienoa, niin eihän siitä mitään tulisi. Tienpenkat niitetään turvallisuus syistä. Kun on ajeltu heinät ja pusikot mataliksi, niin autoilijat näkevät jänikset ja mäyrät ja peurat, hirvet??? ja muut eläimet, ja voivat väistää???? " Jos siksi ajellaan kaikki mataliksi, niin miksi päivittäin näkee alle jääneitä eläimiä, hirvikolarit sen kuin lisääntyvät, sitäpaitsi mielestäni peura ja hirvi ovat sen verran isoja, että kyllä näkyvät heinikön yli, jos vain autoilija viitsii katsoa.

Siis valkoiset maitohorsmat katkotaan juuri kukinnan aikaan, saa nähdä kauanko juurakot kestävät.

itkeä vai nauraa?

Luonnonkasveja ihannoivassa artikkelissa kirjoitettiin jokunen vuosi sitten, kuinka jossain liikenneympyrässä kasvoi jotain harvinaisempaa kämmekkää ... heh, heh, ei varmasti kasva enää, juhannuksen jälkeen kaikki kasvustot yleensä nyljetään ja kaavitaan mullokselle. Eikä ole vaaraa, että harvinaisista kasveista tulisi yleisempiä näillä 'hoitomenetelmillä'. Kasvit eivät ehdi siementää ja ne harvat vielä sinnittelevät kuolevat vähitellen pois. Siinäpä sitä arkipäivän harvinaisten kasvien suojelurealismia, missähän silloin oli viimeaikaista porua pitänyt kasvinsuojeluväki?

Mutta on myös ilopilkkuja, ehkä asialla on välillä sellaisiakin ihmisiä, jotka välittävät. Yhdellä tienhoitoalueella jätetään aina iso valkoailakkipuska kaatamatta vaikka ympäriltä kaikki vedetään laakeaksi. Siitä on vuosien varrella kasvanut komea kasvusto, kun se saa siementää ja lakastua omia aikojaan ennen syysniittoa :) Ohi kiitäessäni 70 km/h lähetän aina hiljaisen kiitokseni välittämisestä :)

"Sieltä melkein naurettiin asialle " Jos oltaisiin ajamatta kaikki sellaiset jossa joku näkee jotain hienoa, niin eihän siitä mitään tulisi."
- Pyydä, että laittavat siihen pysähtyminen kielletty -liikennemerkin ;). Oikeasti perustelu on huono: täällä on huomiotaherättävän värikkäitä istutuksia jopa risteysalueilla.

Niitto on ...

välttämätön toimenpide. Tien varsiin siementyy koivua, haapaa ja juuriston avulla kosteimmille paikoille leviää myös pajua, jotka muutaman vuoden kasvettuaan ovat jo näköesteitä.
Säästävästä niittotavasta pari varoittavaa esimerkkiä:
1. Viitisen vuotta sitten lähettelin tielaitokselle viestiä sen takia, että moottoritien varteen Kuopion kaupungin kohdalle oli niittäjä säästänyt komean jättiputkikasvuston kukkimaan ja levittämään siemeniään ympäristöön. Vasta vuoden pari puska on älytty niittää muun niiton yhteydessä ja saattaa olla, että muitakin toimia on otettu käyttöön, koskapa tuota puskaa ei ole nyttemmin näkynyt.
2. Viime kesänä löysin vanhan viitostien varrelta jättiputken, jonka niiton suorittanut urakoitsija oli oikein nätisti säästänyt kukkimaan tien varteen. Lähetin viestin kaupungin puistotoimistoon, ja sieltä tuli välittömästi viesti, että on menty kukka hävittämään, vaikka tien kunnossapito kuuluukin tielaitokselle.
Eiköhän hyväksytä se, että tien varret ovat sellaisia kasvupaikkoja, että niissä voivat kunnolla menestyä vain muutamat kasvit. Eräät, kuten kissankello, jopa hyötyvät siitä että kovasti varjostavat kasvit niitetään sieltä pois. Tien varsien niitto annetaan yleensä urakoitsijoiden tehtäväksi, eikä kenenkään resurssit riitä tavallisten traktorinajajien kouluttamiseen eri kasvilajien tunnistamiseen. Päinvastoin kannattaisin sellaista systeemiä, että traktorimiehellä olisi mukana Roundup-suihkepullo, jolla kävisivät suihkauttamassa vaarallisia tänne tulossa olevia vieraslajeja kuten jättiputkia, ettei tien varsista muodostuisi niiden leviämisväyliä.

tässä alunperin

tässä alun perin puhuin vain pienten "joutomaiden" niitosta - esim. tuo ensiksi mainitsemani kanankaali-"rinne" tarkoittaa kadun reunaa - sitä ei mikään näkyvyys- ym. tarve vaadi ajamaan nurin - vain se tarve, että kun on sanottu, että kaupungin "nurmikot" ajetaan (kaupungin maata)

Perhoset ...

erityisesti tarvitsisivat ketomaisemaa tai joutomaata, jota ei niitellä. Olen samaa anikin kanssa siitä, että yleisiä alueita tuunataan ihan tarpeettomasti. Syntyy tarpeettomia kustannuksia ja luonto kärsii.

Ihmettelen

Ihmettelen vain näin vanhana autoilijana ( 42 v ammattiajoa ) miten olen muiden saman ikäluokan autoilijoiden kanssa oikein vielä hengissä.....Ei ennen ajettu tienpenkkoja niittokoneella, niistä käytiin miesvoimin karsimassa pajut ja pensaat pois. Oli luontoystävällistä ja työtäkin kesäksi monelle.

Ymmärrän toki isojen moottoriteiden penkkojen puhdistuksen, mutta miksi myös kauniit kylätiet, joissa on pieni nopeusrajoitus.

Luontoliitto

asialle.Kohtuus pienarten niitossa, meilläkin Utsjoella aivan hyvin vois pitää ainakin 5 vuoden väli. sitten olis Ehkä joku pajun taimi häiritsemässä liikennettä johan se tuomoinen 20- 30 cm heinä-kukka- paju muodostaa näkemäesteen :)) nyt puhun tien ja kevytliikenteen välisestä penkasta.vaan kait se vastaavan ITSE pitää" keksiä" järjettömyys, ei siihen toiset saa vinkkiä antaa.

olen nähnyt

liikun eri puolilla Suomea varsinkin kesäisin aika paljon - olen minäkin sentään joskus nähnyt sellaista, että jokin paikka on selvästi jätetty ajamatta nurin kasvien vuoksi, esim. apiloidenkin - sellainen riemastuttaa, ei vain itsessään kauneudessaan, vaan myös siksi, että vielä löytyy niitä, jotka osaavat ajatella omilla aivoillaan ja käsittävät jotain luonnon kierrosta

syntynyt

sorry, olen syntynyt vuonna yks ja kaks - joten mainitsin veromarkat, kun pitäisi olla tietty veroeurot