Huhtikuusta lähtien ollaan "Ihan pihalla!"

Käyttäjän Tuntematon kuva

Jälkiä ja jätöksiä -kilpailun viimeinen kuukausi on menossa, ja vielä ehtii mukaan huikaisevan pääpalkinnon sekä maaliskuun palkintojen arvontaan. Kilpailun jälkeenkin Jälkiä ja jätöksiä -galleria jää ilahduttamaan monipuolisella kokoelmallaan ja uusia kuvia voi lähettää.

Huhtikuussa alkaa uusi kilpailu teemalla "Ihan pihalla!". Tarkoituksena on havainnoida lähiluontoa omalla pihalla, lähimetsässä, puistossa tai asfaltin keskellä. Kaupunki ja muu asuinympäristö on luontoympäristönä usein aliarvostettua aluetta, vaikka se on merkitykseltään ihmisille kaikkein tärkeintä ja läheisintä.

Oma piha on yleensä ensimmäisiä luontokokemusten lähteitä. Kesäyöllä voi seurata siilin tuhinaa, ja saattaa pihaan tulla isommatkin eläimet. Ketut ovat Suomessa yleisiä pihavieraita, mutta ilveksetkin uskaltautuvat kaupunkialueelle. Maaseudulla pihalle voikin tulla sitten melkein mitä tahansa Suomen metsien asukkeja.

Kuten muutenkin kaupungissa, aina yllätykset eivät ole iloisia. Puistossa voi törmätä rottaan tai rakkaudella hellittyjen pihakasvien kimppuun iskee joukko kasvituholaisia. Sama voima, joka ajaa voikukkaa kasvamaan asfaltin läpi, pitää huolen, että kaupungissa riittää monenlaista elämää.

Asutussa ympäristössä joutomaat ovat yleensä parhaita ympäristöjä harvinaisten eliöiden löytämiseen. Niillä voivat elää monet lajit, jotka vanhastaan ovat perinnebiotooppien lajeja. Esimerkiksi Helsingissä Vuosaaren kaatopaikan täyttömaat ovat monien harvinaisten kasvi- ja hyönteislajien paratiisi.

Lähde pihalle ihmettelemään luontoa ja toimita kuvasi ikkunasuomenluontoon.fi:n kuvagalleriaan !